Tudomány

Mesebeli kincset azonosítanak Angliában

24.hu
24.hu

2011. 08. 02. 07:13

Csodaszép, középkori, kék zafírral ékesített aranygyűrűt talált egy amatőr régész Yorkshire grófságban, az ékszer egy angolszász nemesé lehetett.

A gyűrű 10,2 grammot nyom, átmérője 25,5 milliméter, 90 százalék aranyat, 8 százalék ezüstöt, valamint 2 százalék rezet tartalmazó ötvözetből készült. A kék zafíron kívül vörös üvegdarabkák díszítik.

A gyűrűt 35 ezer fontért – 10,8 millió forint – megvásárló Yorkshire-i Múzeum többféle vizsgálatnak veti alá a ritka ékszert. Mindenekelőtt azt kutatják, hogy milyen technológiával hozták létre az aranyötvözetet, de megkísérlik megállapítani a zafír eredetét is.

Ehhez speciális szkennelő elektronmikroszkóppal vizsgálják a drágakövet, a benne lévő zárványokat. Előfordulhat, hogy a drágakő eredetileg Srí Lankáról vagy Indiából származik. A középkorban a zafírt mágikus tulajdonsággal ruházták fel – a közvélekedés szerint megóvhatta az uralkodókat az orgyilkosoktól vagy a méregtől.

Nagy valószínűséggel az ékszert a 10-11. században készítették, de előfordulhat, hogy sokkal korábban, a római korban került Britanniába. Évszázadokon át viselték, míg valaki ezer évvel később York városától délre elvesztette.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A Google logo is seen on a portable device in this photo illustration on October 15, 2018 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.