Tudomány

A nőstény szarvasok tiltakozásul nyögnek

Képesek manipulálni a szerelmes hímet a nőstény jávorszarvasok, ehhez pedig nem kell mást tenniük, csak nyögni és nyüszíteni.

Amerikai tudósok úgy vélik, a nőstény jávorszarvasoknak több beleszólásuk van a párválasztásba, mint ahogy eddig gondolták.

Az Idaho Egyetem kutatócsapata Dr. Terry Bowyer vezetésével az Alaszkában a Denali Nemzeti Parkban vizsgálta a jávorszarvasok szokásait, amikor arra a megállapításra jutottak, hogy a nőstények nincsenek kiszolgáltatva a hímeknek, valójában a hangjukkal befolyásolják őket.

Köztudott, hogy a hímek a szaporodásért versenyre kelnek egymással, és heves harcokban mérik össze erejüket. Azonban az, aki nyer nem mindig nyer a nőstényeknél is. Ugyanis a jávorszarvas hölgyek nyögéssel “küldik el melegebb éghajlatra” a nekik nem tetsző – általában kisebb – hímeket.

A nyögésnek még egy jelentése van. A hímeket harcolásra ösztönzi. Ugyanis, ha a hímek csatájában a nyertes fél győz, a nőstény végleg mentesül a neki nem tetsző, ekkor már vesztes szarvas zaklatásától, ha ez nem történne meg, a nem kívánt hím jelenlétét el kellene viselnie.

Dr. Bowyer szerint a szarvas tehenek tudatosan provokálják a bikákat, amíg meg nem nyerik maguknak a párzási időszakra a kiválasztottat. A nőstények viselkedése tehát lényegesebb és meghatározóbb eleme a poligám emlősök párzási rendszerének, mint ahogy eddig feltételezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik