Tudomány

Influenzagyilkos egyetlen injekcióban

Hamarosan teljesülhet a víruskutatók és az orvosok nagy álma: minden influenzát legyőző antianyag-terápiát vethetnek be a gyilkos vírusok ellen.

Influenzával fertőzött egerekkel folytatott kísérletekről, melyben kimutatták az antitestet a Science Express-ben számoltak be először.

Korábban már felvetődött az az ötlet, hogy akikben immunitás alakul ki a sertésinfluenza – H1N1 – ellen, azok szuper ellenállóvá válhatnak más fertőzésekkel szemben.

Éppen ezért a brit Mill Hilli Nemzeti Orvostudományi Tanács és Kutatói Intézet munkatársai svájci kollégáikkal együttműködve több mint 100 ezer immunsejtet gyűjtöttek be influenzán átesett betegektől, vagy influenza ellen beoltottaktól.

A kutatóknak sikerült az úgynevezett FI6 antitestet elszigetelni, mely egy célzott fehérje felszínén található, és minden influenza ellen hatásos. Az antitestet intravénás kezeléseknél használnák fel.

A rágcsálókon folytatott kísérletek sikeresnek bizonyultak, az egereket megvédte az FI6 egy újabb halálos adag H1N1 vírusfertőzéstől, ha a fertőzés után két nappal fecskendezték beléjük az antitestet.

Az ellenanyag azonban nem vakcina, nem tudja befolyásolni és előre védelemre serkenteni az emberi immunrendszert, csak a már influenzában megbetegedett embereken képes segíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik