Tudomány

Veszélyben a csernobili vadló

24.hu
24.hu

2011. 07. 28. 08:02

A Földön Csernobil az egyik fő hely, ahol még vadlovak élnek a szabadban, de a tilalmi zónában egyre többen vadásszák őket húsukért és nyálkahártyájukért.

Korábban a témában:

Nem akármilyen lovakról van szó, és nem is a sugárfertőzöttség tette őket híressé. A Przsevalszkij-lovak a XX. században váltak híressé természettudományos körökben, amikor bebizonyosodott, hogy ez az egyetlen valódi vadlófaj.

A Przsevalszkij-ló 66 kromoszómával bír, míg a házilónak csak 64 van. Néhányan úgy tartják, hogy különálló fajról, az utolsó vadlóról, Equus ferus van szó, mások szerint ez az Equus caballus egy alfaja.

Egy 2005-ben végzett egyedszámlálás szerint ezen lovak populációja a világon körülbelül 1500 egyedet számlál, mindegyik attól a 31 lótól származik, mely 1945-ben már fogságban élt, melyek nagyobb része az 1900 körül elfogott kb. 15 példánytól eredt.

Mongóliában a vadállomány az 1960-as években pusztult ki, az utolsó ménest 1967-ben látták, az utolsó egyedet pedig 1969-ben. Mongóliába egy visszatelepítési program keretében sikerült újra visszaköltöztetni a Hustai Nemzeti Parkba.

A világon a legtöbb Przsevalszkij-lovat Ukrajnában szaporítják. Több tucat Przsevalszkij-lovat engedtek szabadon a csernobili atomkatasztrófa során kiürült területre 1998-1999 körül. A lovakat azonban most orvvadászok fenyegetik.

A szegényebb ukránok lóhúsra vadásznak, és éppen ezért a lovak száma egyre csökken. Jelenleg 30-40 példány él a körzetben, holott 2003-ban még 65 volt a számuk.

A vadlovakat nemcsak húsukért, hanem értékes nyálkahártyájukért is kilövik. A Prszevalszkij-ló megeszi a füvet és a klorofill felszabadul a szájukban. Egy vastag zöld nyálkahártya képződik a torkuk hátsó részén. A vadászok a nyálkahártyát kincsnek tartják, mert úgy gondolják, megóvja őket a vírusfertőzéstől.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szerdán lefagy az ország harmada

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.