Tudomány

Nem az Archaeopteryx a legkorábbi madár

24.hu
24.hu

2011. 07. 28. 10:19

150 éve vélik úgy a tudósok, az Archaeopteryx az egyik legkorábbi madár lehet. A leletek újraértékelése azt mutatja, inkább csak egy tollas dinoszaurusz.

A pekingi Őslénytani és Paleoantropológiai Intézetben Hszü Hszing és munkatársai újra elővették a legkorábbi madárnak minősített élőlény csontjait.

Pontosan kielemezték a 160 millió évvel ezelőtt élt Achaeopteryx csontozatát, amikor arra a következtetésre jutottak, hogy számos kulcsfontosságú anatómiai tényezője, a gyilkos karma – azaz a második lábujja – a hosszú és erős karok, inkább a Deinonychosaurusz-félékkel rokonítják.

A legjellemzőbb Deinynochosaurusz-féle Deinynochus a hihetetlenül erős “rettentő” karmukról híres, külsőre a raptorokra emlékeztető tollas dinoszauruszok voltak. (A külső és felszínes hasonlóságot tollak nélkül ki is használták a Jurrasic Park című filmben.)

A Deinonychosauruszok a legújabb elemzések szerint közelebb állnak a madarakhoz, mint a dinoszauruszokhoz.

A Nature legújabb számában publikált kínai tanulmány az anatómiai okokra hivatkozva elveszi az Archaeopteryxtől az első madár rangját. Az ügy még koránt sincs lezárva, Hszü elemzése a jövőben várhatóan “fejfájást” fog okozni a taxonómusoknak.

Hirtelen eltűnik az a 150 éves láncszem, ami összekapcsolta a dinoszauruszokat a madarakkal. Az egyik megoldás az lenne a problémára, ha a Deinonychoszaurusz-féléket – mivel már kezdetleges tollakat viseltek – a madarakhoz sorolnák.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.