Tudomány

Nem az Archaeopteryx a legkorábbi madár

24.hu
24.hu

2011. 07. 28. 10:19

150 éve vélik úgy a tudósok, az Archaeopteryx az egyik legkorábbi madár lehet. A leletek újraértékelése azt mutatja, inkább csak egy tollas dinoszaurusz.

A pekingi Őslénytani és Paleoantropológiai Intézetben Hszü Hszing és munkatársai újra elővették a legkorábbi madárnak minősített élőlény csontjait.

Pontosan kielemezték a 160 millió évvel ezelőtt élt Achaeopteryx csontozatát, amikor arra a következtetésre jutottak, hogy számos kulcsfontosságú anatómiai tényezője, a gyilkos karma – azaz a második lábujja – a hosszú és erős karok, inkább a Deinonychosaurusz-félékkel rokonítják.

A legjellemzőbb Deinynochosaurusz-féle Deinynochus a hihetetlenül erős “rettentő” karmukról híres, külsőre a raptorokra emlékeztető tollas dinoszauruszok voltak. (A külső és felszínes hasonlóságot tollak nélkül ki is használták a Jurrasic Park című filmben.)

A Deinonychosauruszok a legújabb elemzések szerint közelebb állnak a madarakhoz, mint a dinoszauruszokhoz.

A Nature legújabb számában publikált kínai tanulmány az anatómiai okokra hivatkozva elveszi az Archaeopteryxtől az első madár rangját. Az ügy még koránt sincs lezárva, Hszü elemzése a jövőben várhatóan “fejfájást” fog okozni a taxonómusoknak.

Hirtelen eltűnik az a 150 éves láncszem, ami összekapcsolta a dinoszauruszokat a madarakkal. Az egyik megoldás az lenne a problémára, ha a Deinonychoszaurusz-féléket – mivel már kezdetleges tollakat viseltek – a madarakhoz sorolnák.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.