Tudomány

Kész az első levegőt lélegző műtüdő

Clevelandi kutatók levegővel működő mesterséges szervet hoztak létre, mely könnyen hordozható és beműthető. 200 millió tüdőbeteg számára adhat új reményt.

Joe Potkay professzor és kollégáinak jóvoltából áttörést értek el amerikai kutatók az első igazi műtüdő létrehozásában.

Az chipes prototípus tökéletesen követi a valódi tüdő felépítését, a vérerek helyett igen apró méretű, negyedhajszálnyi vastagságú szilikongumiból készült ereket tartalmaz. A mesterséges szerv 15 cm széles, 15 cm vastag és 10 cm magas lesz. Térfogata egy átlagos ember tüdőjének felel majd meg. Az ígéretek szerint nem igényel mechanikus pumpát.

A jelen mesterséges tüdőinek hátránya, hogy csak nehéz tartályokban szállítható tiszta oxigénnel működnek. Az új tüdőnek akkora a felületi és térfogataránya, hogy lehetővé teszi a levegő használatát. Az oxigéncsere hatékonyságát eddig disznóvéren tesztelték.

Potkay és csapata a Case Western Reserve orvosbiológiai mérnöki és vegyészmérnöki osztályaival működik együtt a szilikon hajszálerek eltömődései elleni bevonat létrehozásában.

A mesterséges szervet először rágcsálókon, majd várhatóan egy év múlva emberen végzett klinikai vizsgálatokon fogják kipróbálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik