Tudomány

Lehetetlen az időutazás

Hongkongi fizikusok szerint biztos, hogy egyetlen foton sem mehet gyorsabban a fénysebességnél, tehát képtelenség az időutazás.

A Hongkongi Egyetem Természettudományi és Műstaki kutatócsoportja Du Sengvang vezetésével igazolta Einstein elméletét, miszerint semmi sem utazhat gyorsabban a fény sebességénél.

A fénysebesség, melynek értéke pontosan 299 792 458 m/s, azért kulcsfontosságú az időutazás tekintetében, mert aki közel fénysebességgel utazna az Einstein ikerparadoxon példája szerint annak lassabban telne az idő, mint azok számára, akik nem utaznak ezzel a sebességgel.

Ha lehetőség lenne a fénysebesség, vagy az annál is gyorsabb utazásra, akkor lehetővé válna az ember számára a jövőbe utazás.

Tíz évvel ezelőtt egy kutatásban felfedezték, hogy a szuperluminal fény néhány speciális közegben gyorsabban haladhat a fénynél. Később bebizonyították, mindössze optikai hatásról van szó, de a kutatók még mindig reménykedtek abban, hogy egy darab foton meghaladhatja a fény sebességét.

Du azonban pontot tett az ügy végére, azzal, hogy megmérte egyetlen foton végső sebességét. Mérései alapján pedig gyorsabb az Univerzumunkban, mint a fény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik