Tudomány

Még mélyebbre merültek a kínaiak

5000 méter mélységben megdöntötte saját rekordját a kínai Csiaolong nevű merülőkabin.

A China News Service tudósítása szerint Kína saját fejlesztésű emberes búvárjárművének merülésére a Csendes-óceán északkeleti részén került sor. A helyszínnek azért is van jelentősége, mert az átlagos óceánmélység 3682 méter.

Ez volt az első alkalom, hogy a “Sárkány” névre keresztelt szerkezettel sikerült 5000 méterre merülni. A kapszulában három tengerész tartózkodott. A legénység ötórás merülést, tengeri manővereket követően jutott öt kilométerrel a vízfelszín alá. A rekordot helyi idő szerint csütörtökön hajnali 3 órakor mérték.

A 8,2 méter hosszú, 22 tonnás Csiaolongot 7000 méter mélységre hitelesítették, és bár hasonló mélytengeribúvár-technológiával más országok is rendelkeznek, kínai állítás szerint a maga műfajában jelenleg ez a kapszula képes jelenleg a legmélyebb tengeri merülésre.

A merülőkabinok működtetéséhez szükség van egy másik támogató vízi járműre, és belsejében csak egy ember képes állni, társai görnyedt testtartásra kényszerülnek.

A Csiaolong tavaly nyáron a Dél-kínai-tengeren 17 alkalommal merült, és a legmélyebb szintje 3759 méteren volt. Az akkori híradások arról is beszámoltak, hogy a szerkezet fényképeket és videofelvételeket is küldött a bázisra, továbbá hogy meg nem nevezett helyen az egyik merülés során egy robotkar segítségével kitűzték a kínai nemzeti zászlót és a legendás sárkánypalota jelét a tengerfenéken.

Kína 2002-ben kezdte megépíteni a merülőkabint és annak anyahajóját, és hat évvel később készült el vele. A kutatásban és a kivitelezésben országszerte mintegy száz intézet és vállalat vett részt. A búvárjármű a természeti erőforrások békés, tudományos kutatását és hasznosítását szolgálja más fizikai, kémiai és biológiai kutatások mellett – állítják a kínai szakemberek.

A legfrissebb hírek arról számolnak be, hogy az újabb csúcsot követően a tudósok és a kabin legénysége megkezdi a felkészülést a 7000 méteres rekord jövő évre tervezett teljesítésére.

A KÍNAI KAPSZULA MÉG MESSZE ÁLL A VILÁGREKORDTÓL

A mélységi merülési rekordot jelenleg a sztratoszféra meghódítójának, Auguste Piccard svájci-belga fizikusprofesszornak a fia, Jacques Piccard tartja.

Az ifjabb Piccard 1960. január 23-án a Trieste mélytengeri tengeralattjáróval 10 916 méteres mélységbe merült a csendes-óceáni Mariana-árokban.

A hihetetlen mélységben életre is bukkant. Lapos halakat látott úszni a földfelszín egyik legmélyebb pontján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik