Tudomány

Új módszerrel teremtenek antianyagot

24.hu
24.hu

2011. 07. 13. 10:06

A Kaliforniai Egyetem módszerével közelebb kerülhetünk annak megválaszolásához, hogy mi történt a világegyetemben az antianyaggal.

Korábban a témában:

Az univerzum egyik legnagyobb rejtélye, hogy mi a különbség az anyag és az antianyag között, amelyek töltésüket kivéve teljesen azonosak, így megsemmisítik egymást, amikor találkoznak.

Az elméleti fizikusok szerint az ősrobbanás után egyforma mennyiségben képződött az anyag és az antianyag. Az antianyag azóta eltűnt, a világegyetem kizárólag anyagból áll.

A közelmúltban az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet – CERN – fizikusainak több mint egy negyed órán át sikerült életben tartaniuk antihidrogén-atomokat.

A pozitrónium egy pozitronból – az elektron pozitívan töltött antirészecskéjéből – és egy elektronból álló egzotikus atom. A részecske-antirészecske pár megsemmisülése során 2 vagy több gamma-fotonra bomlik.

A kaliforniai fizikusok szilíciummal kísérleteztek, mivel utóbbit széles körben alkalmazzák az elektronikában, ráadásul olcsó és szilárd.

A szilíciumdarabkákat előzetesen lézerfénnyel sugározták be, majd a felületükre pozitronokat ültettek. Mint kiderült, a lézerfény felszabadította a szilícium elektronjait, amelyek a minta felszínén lévő pozitronokkal összekapcsolódva pozitróniumokat hoztak létre.

“Ezzel az eljárással számottevő mennyiségben lehet előállítani pozitróniumatomokat, ráadásul kontrolláltan. A módszer további előnye, hogy míg a korábbi metódusokkal a mintákat igen magas hőmérsékletre kellett hevíteni, az új eljárás bármilyen hőmérsékleten működik” – magyarázta David Cassidy fizikus, hozzátéve: amikor a pozitronokat a minta felületére helyezik, sokszor a felszínen “ragadnak”, ahol az elektronok “könnyűszerrel” megtalálják és megsemmisíthetik őket.

Allen Mills professzor elmondta, amikor lézerfénnyel sugározzák be a szilíciumot közvetlenül a pozitronok érkezése előtt, elektronok termelődnek, amelyek segítenek a pozitronoknak elhagyni a szilícium felszínét és ezáltal elkerülni az annihilációt.

“Pozitróniumok képződnek, amelyek folyamatosan emittálódnak a felszínről. A szabad pozitróniumok 200-szor hosszabb ideig élnek, mint a felületi pozitronok, így könnyű őket észlelni” – fogalmazott Allen Mills.

MIRE JÓ AZ ANTIANYAG?

antianyag űrhajó képzeletbeli rajza (antianyag űrhajó, űrhajó)Az antianyag ugyanúgy viselkedik, mint a rendes anyag, ugyanazok a fizikai tulajdonságai, amikor azonban az anyag és az antianyag találkozik, mindkettő teljes mennyisége energiává alakul.

1 gramm antianyag energiamennyisége egyenlő 1000 űrsikló külső tartályainak potenciális energiájával, éppen ezért az antianyagot tekintik a jövő űrüzemanyagának.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.