Tudomány

Az űrből is látszik – Elkészül a Hollywood-felirat (1923)

Los Angeles, július 13. - Ezen a napon állítják fel a Hollywoodland feliratot a filmezés fővárosában.

Először Hollywoodland felirat állt a hegyoldalon, méghozzá 491 méterrel a tengerszint felett. A tizenhárom betű mindegyike 15 méter magas, 9 méter széles volt, 4000 égő világította meg. Egy ingatlanügynök volt a szülőatyja a ma már kultikus „emlékműnek”, mert nem tudta értékesíteni az ottani házakat, villákat.

Az L betű mögött egy gondnok lakott, ő cserélgette a kiégett izzókat, ha éppen erre szükség volt. Később a második L betű vált nevezetessé, az ugyanis egy szakadék fölött állt, és így többen kiváló helyszínnek gondolták – az öngyilkossághoz. (Megjegyzendő, hogy az elsőt, egy bizonyos Peg Entwistle még a H betűről követte el.)

Nézzünk webkamerákat a helyszínről!

A felirat először másfél évre kapott engedélyt, aztán a 30-as években már gazdája sem volt, romlott az állapota, később még a gondnok is nekiment részegen a H betűnek… 1949-ben lekerült a LAND felirat, és eltűnt a kivilágítás is, értelemszerűen annak magas költségei miatt.

Az időjárás is mély sebeket ejtett a feliratban, az első O betű megrepedt, csak a fele látszott, a harmadik le is esett a hegyről.

Képek, filmek a Hollywood feliratról:

1978 volt a fordulópont az ereklye életében. Alice Cooper énekes és Hugh Hefner, a Playboy magazin tulajdonosa gyűjtést szervezett, és kilenc vállalat, mecénás össze is adott 250 ezer dollárt Ez elég volt ahhoz, hogy 1978. november 14-én felavassák az új „szót”, amely 13,7 méter magas és 9-12 méter széles betűkből állt össze – rozsdamentes acél és beton alapanyagból.

A betűket ma már szigorúan őrzik, mert egy alkalommal (1993-ban) egy egyetemi focimeccs előtt GO UCLA felirat került a helyére – a drukkereket keményen megbüntették. 1987-ben II. János Pál pápa látogatásakor Holywooddá változott a felirat – a holy szentet jelent).

A film második része:

Még jó, hogy több városban is lemásolták az ötletet – képgalériánkban láthatóak a példák.

2008-ban veszélybe került a felirat, mert a területen ingatlan-beruházást akartak végrehajtani. Csakhogy ismét jött Hugh Hefner, és kisegítette azt az alapítványt, amely a jelkép megmentéséért jött létre. Több mint 12,5 millió dollárnyi lelépési pénzt adtak át a beruházóknak – a chicagói csoport eredetileg 22 milliót kért. Mozis vállalatok, színészek (többek között Tom Hanks), rendezők (Steven Spielberg) szálltak be a nemes ügybe. Kiállt az 1973-ban műemlékké nyilvánított és összesen 204 tonnát nyomó Hollywood feliratért Arnold Schwarzenegger kormányzó is.

Zoomolás az űrből:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik