Tudomány

Vitaminhiány végzett Mozarttal?

Wolfgang Amadeus Mozart, a világ egyik leghíresebb zeneszerzője a D-vitamin hiánya miatt veszthette életét.

Kapcsolódó cikkek

A NASA légkörkutató fizikusa William Grant évek óta nyomon követi a D-vitaminnal kapcsolatos új kutatásokat. Így vetődött fel benne az az elmélet is, lehetséges, hogy Mozart élete megduplázódott volna, ha a napjainkban már elterjedt D-vitamin kiegészítőket eszi.

Az osztrák zeneszerző a korszak szokványos betegségeiben szenvedett gyermekkorától kezdve, himlőtől, tífusztól, mandulagyulladástól és felső légúti fertőzésektől. 1784-ben vesebetegség alakult ki nála. 1791-ben kiállított halotti bizonyítványába heveny kásahimlőt jegyeztek fel halála okaként.

Azonban a Mozart betegségének tüneteit taglaló korabeli dokumentumokban gyulladásos vagy reumás lázról, gyulladt bőrkiütésekről és fájdalmas ízületi duzzanatokról írtak, ezért valószínűsíthető, hogy Mozart valamiféle akkut fertőzéses betegségben szenvedhetett. A zeneszerző testén boncolást soha nem végeztek. Pletykák szerint ellenfele, Salieri mérgezhette meg.

Grant úgy gondolja az összetett tünetek kialakulásához a D-vitamin hiány járult hozzá. Ausztriában kevéssé süt a nap, így a szervezet természetes módon alig jut D-vitaminhoz. A helyzetet súlyosbítja, hogy a zenészek életük nagy részét zárt helyen töltik, és nem mennek a szabadba.

A kutatást átolvasva William Dawson nyugdíjas ortopédsebész a Discovery News hírportálon felhívta arra a figyelmet, a vitaminokat több mint kétszáz évvel ezelőtt egyáltalán nem ismerték, úgy ahogy a baktériumokat sem, még csak vérnyomást sem tudtak mérni.

Mozart tünetei a torokgyulladás és rózsaszín szem, a veseelégtelenség megegyeznek a D-vitamin hiányában kialakuló tünetekkel. Grant hipotézisét nem lehet bizonyítani, de cáfolni sem. Minden bizonnyal lesznek követői, ahogy számos más Mozart halálát fejtegető okfejtésnek.

D-VITAMIN

A D-vitamin zsíroldékony vitamin, másik neve a kalciferol. Ez a vitamin is képződhet előanyagaiból a szervezetben, méghozzá ultraibolya sugárzás hatására. Sajnos, a napfény hatására képződő D-vitamin mennyisége az időskorra erősen csökken.

D-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: a csontok ásványianyag-tartalma elégtelenné válik, a csontok deformálódnak, elvesztik merevségüket, de rugalmasságukat is, emiatt könnyen törnek és nehezen gyógyulnak.

Fiatal gyermekeknél angolkór lehet a következmény. Felnőtteknél a csontok meglágyulnak, izomgörcsök léphetnek fel. A D-vitamin tartósan elégtelen bevitelének fontos szerepe lehet a csontritkulás kialakulásában is. (forrás: HáziPatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik