Tudomány

Naprendszer-túraútvonal nyílt Szegeden

Az úton átélhető képzeletben egy utazás a Naptól a Neptunuszig, majd a Plutóig. Megismerhetőek szűkebb kozmikus hazánk jellemzői és valós méretei a dél-alföldi város látnivalóival egyetemben.

Több külföldi egyetemi városban már régóta működnek hasonló modellek, amelyeken végigsétálva a valóságban is megérthetők a Naprendszer méretei, a gigantikus távolságok és a bolygók nagysága.

Nemcsak az iskolai oktatásban használhatók a hasonló útvonalak, de egyben igazi turistacsalogató látványosságok is. A túraútvonal mentén a későbbiekben a PACSI – Partiscum Csillagászati Közhasznú Egyesület – el akarja helyezni a bolygók jellemzőit és a méretarányos modelljét ábrázoló táblákat is.

Emellett hamarosan elkészül, és az internetről letölthető lesz egy tájékoztató füzet – a Szegedi Naprendszer-túra útlevele –, melyben az égitestek jellemzői, fényképei mellett látható lesz az útvonal mentén található szegedi nevezetességek leírása is. Szintén letölthető lesz az a hanganyag, melyet akár mobiltelefonról is hallgathatnak majd a túrázók.

A Naprendszer-túrában szereplő bolygókat, és azok Naptól mért távolságait méretarányosan kicsinyítették le. Az érdeklődők az öt kilométer hosszú útvonalon érinthetik az összes bolygót, hogy végül eljussanak a séta végén a Neptunuszhoz, illetve a Plutót is megtalálják.

Az indulási pont, a 110 cm-es napmodell, azaz a Naprendszer középpontja a Móra Ferenc Múzeum előtti parkban található.


Naprendszer túra Szegeden nagyobb térképen való megjelenítése

 

A sorban következő égitestek – a 0,4 centiméteres Merkúr, az 0,95 centiméteres Vénusz és az 1 centiméteres Föld, valamint a félcentis Mars – még jól látható távolságban, a Tömörkény Gimnáziumig néhány perces sétával is végiglátogatható.

Innen azonban már valóban nagy utat kell bejárnia a vándoroknak, hogy a 11,2 centiméteres Jupitert az Aradi vértanúk terén elérjék, majd ezt követően a Szentháromság utcán haladva a Nagykörút végén a 9,2 centiméteres Szaturnusszal találkozhassanak.

Ezt követően a Mátyás téri Ferences templomot érintve Alsóváros napsugaras házai között, a Bálint Sándor Emlékháznál érik el a 3,7 centiméteres Uránuszt, hogy tovább haladva, a Pick Szalámigyáron túl, Szeged déli határában, Kecskéstelepen, a Partiscum Csillagászat Egyesület csillagvizsgálójánál a 3,6 centiméteres Neptunusszal érjen véget a séta.

Aki még nem fáradt el kellőképpen a valóságban 4 kilométeres, virtuálisan azonban 4,5 milliárd kilométeres úton, kisétálhat a Belvárostól mintegy 5 kilométerre található Szegedi Repülőtérre a Plútó 0,2 centiméteres modelljéhez.

Az egyesület célja a csillagászat népszerűsítése, iskolai és iskolán kívüli oktatásának támogatása, valamint az amatőr csillagászok segítése.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.