Tudomány

Megtalálták Pinokkió otthonát

Carlo Collodi meséje valós történelmi gyökerekhez nyúlik vissza. A történelmi Itáliában egykor létezett ugyanis egy Pinocchio falu, ahonnan a fabábu története eredhet.

Carlo Collodi nagyjából 130 évvel ezelőtt írta az azóta is töretlen sikernek örvendő meséjét, mely a Biblia után után a legtöbbet lefordított irodalmi mű.

Alessandro Vegni kutató régi Itália térképeken feltárta a Pinokkió eredetére vonatkozó nyomokat. A világhíres fabábu toszkán “szülőfaluja” Pisa és Firenze között található San Miniato Basso lehet, mely korábban a Pinocchio nevet viselte.

Collodi ráadásul ismerhette is a falut, mivel édesapja jól ismert szakács volt születésekor Pinocchio vidékén.

Azonban a szerző nem csak Pinocchio falvára látogatott el, hanem számos helybeli inspirálta karaktereit.

Amikor Gepetto elnevezte Pinokkiónak teremtményét, akkor említi a Pinocchi családot, ahol Pinocchio volt az édesapa, Pinocchia az édesanya, és Pinocchik a gyerekek.

A kutató utánajárt a mesebeli helyszíneknek is, és a valóságban is létező helyeket talált. Pl. a Casa Il Grillo a ‘tücsökház’ neve utalhat akár a beszélő tücsökre.

Pár kutató szkeptikus Vegni eredményeivel szemben, beleértve Gianni Greco-t, aki úgy gondolja a kutatás maga érdekes, de nem hiszi, hogy az írót San Miniato és környéke ihlette volna az írót mese megírására. Állítása szerint a Kék Tündért Collodi biztosan egy castelloi szőke, kék szemű lányról Giovanna Ragionieriról formázhatta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik