Tudomány

Kagylóval kalapál egy hal

24.hu
24.hu

2011. 07. 11. 12:08

Az ausztráliai Nagy Korallzátony felderítése közben sikerült megörökíteni egy búvárnak, amint eszközt használ egy hal.

Korábban a témában:

Az eszközhasználatot, amelyet egykor kizárólag emberi vívmánynak tartottak, az elmúlt évtizedekben széles körűen dokumentálták az állatvilágban.

A csuklyásmajmok például kalapácsként használnak köveket magvak, gyümölcsök vagy diófélék feltöréséhez, az új-kaledóniai varjak pedig gallyak segítségével húznak ki rovarokat egy üreges fából.

Az eszközhasználó halakra azonban kevés példa akad, különösen a természetben. A lövőhalak vízsugárral ejtik el szárazföldi zsákmányukat, azonban vita tárgya, hogy ez eszközhasználatnak minősül-e.

Akadt néhány jelentés olyan halakról, amelyek meszes vázú élőlényeket – kagylót, tengeri sünt – ütögettek sziklához vagy korallhoz, de fényképes bizonyíték nélkül – közölte Culum Brown, a sydneyi Macquarie Egyetem viselkedésökológusa a Science magazin hírportálja szerint. A kutató a jelen esetet leíró, a Coral Reefs című szaklapban megjelenő tanulmány egyik szerzője.

A mobiltelefonnal lefényképezett ajakoshal – Choerodon schoenleinii – a tudós megítélése szerint szemmel láthatóan pontos ütéseket mért a kagylóval a sziklára, amely alatt kagylóhéjtörmelék tanúskodott arról, hogy a hal nem első alkalommal végezte ezt a tevékenységet.

Choerodon schoenleinii (hal)

Elisabetta Visalberghi, a római Kognitív Tudomány- és Technológiai Intézet primatológusa kissé szkeptikusan viszonyul a felfedezéshez.

Szerinte az eszközhasználat definíciója alapján az állatnak fognia és használnia kell az eszközt, mondjuk egy követ. A most dokumentált jelenségre inkább az elő-eszközhasználat kifejezés illik, mivel a kagyló kinyitását szolgáló eszköz mozdulatlan.

Brown azonban azzal érvel, hogy egy haltól nem lehet elvárni a főemlősökkel vagy madarakkal szemben támasztott követelmények teljesítését. A halaknak egyrészt csak a szájuk áll rendelkezésükre, ha valamit meg akarnak fogni, másrészt a víz más fizikai határokat szab, mint a levegő. Egy kalapácsot például nem lehet hatékonyan meglendíteni a víz alatt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.