Tudomány

Kagylóval kalapál egy hal

Az ausztráliai Nagy Korallzátony felderítése közben sikerült megörökíteni egy búvárnak, amint eszközt használ egy hal.

Kapcsolódó cikkek

Az eszközhasználatot, amelyet egykor kizárólag emberi vívmánynak tartottak, az elmúlt évtizedekben széles körűen dokumentálták az állatvilágban.

A csuklyásmajmok például kalapácsként használnak köveket magvak, gyümölcsök vagy diófélék feltöréséhez, az új-kaledóniai varjak pedig gallyak segítségével húznak ki rovarokat egy üreges fából.

Az eszközhasználó halakra azonban kevés példa akad, különösen a természetben. A lövőhalak vízsugárral ejtik el szárazföldi zsákmányukat, azonban vita tárgya, hogy ez eszközhasználatnak minősül-e.

Akadt néhány jelentés olyan halakról, amelyek meszes vázú élőlényeket – kagylót, tengeri sünt – ütögettek sziklához vagy korallhoz, de fényképes bizonyíték nélkül – közölte Culum Brown, a sydneyi Macquarie Egyetem viselkedésökológusa a Science magazin hírportálja szerint. A kutató a jelen esetet leíró, a Coral Reefs című szaklapban megjelenő tanulmány egyik szerzője.

A mobiltelefonnal lefényképezett ajakoshal – Choerodon schoenleinii – a tudós megítélése szerint szemmel láthatóan pontos ütéseket mért a kagylóval a sziklára, amely alatt kagylóhéjtörmelék tanúskodott arról, hogy a hal nem első alkalommal végezte ezt a tevékenységet.

Elisabetta Visalberghi, a római Kognitív Tudomány- és Technológiai Intézet primatológusa kissé szkeptikusan viszonyul a felfedezéshez.

Szerinte az eszközhasználat definíciója alapján az állatnak fognia és használnia kell az eszközt, mondjuk egy követ. A most dokumentált jelenségre inkább az elő-eszközhasználat kifejezés illik, mivel a kagyló kinyitását szolgáló eszköz mozdulatlan.

Brown azonban azzal érvel, hogy egy haltól nem lehet elvárni a főemlősökkel vagy madarakkal szemben támasztott követelmények teljesítését. A halaknak egyrészt csak a szájuk áll rendelkezésükre, ha valamit meg akarnak fogni, másrészt a víz más fizikai határokat szab, mint a levegő. Egy kalapácsot például nem lehet hatékonyan meglendíteni a víz alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik