Tudomány

Kudarcot vallott a svéd “űrballon”

Szivárogni kezdett a hélium, ezért nem tudták útnak indítani Svédországban a kísérleti "űrballont", amely egy Röntgen-teleszkópot emelt volna magasba.

“Minden gond nélkül felszállt, de aztán földre kellett kényszeríteni, mert szivárogott a ballonból a hélium” – mondta Johanna Bergström-Roos, az Északi-sarkkörnél fekvő Kiruna városában működő svéd űrkutatási hivatal szóvivője.

A PoGOLite – Polarised Gamma-ray Observer – nevű teleszkóp két tonnát nyom, és egy óriási hőlégballon emeli a magasba. A ballont egymillió köbméter héliummal töltötték meg, fel is szállt szerdáról csütörtökre virradóra, de pár órával később földre kellett kényszeríteni.

A szakemberek nem tudják, miért kezdett szivárogni a gáz, de a ballon csak 35 kilométerre emelkedett a célba vett 38 kilométer helyett. A PoGOLite teleszkóppal tudósok a neutroncsillagok által kibocsátott röntgen-sugarakat, a pulzárokat és a feketelyukakat akarják vizsgálni.

Az “űrballon” Norvégia, majd Izland, Grönland és Kanada felé vette volna az irányt. A tudósok reményei szerint utána Alaszka és Oroszország irányában repült volna tovább, hogy megkerülje az Északi-sarkot, és 20 nap múltán tért volna vissza Svédországba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik