Tudomány

Kudarcot vallott a svéd “űrballon”

24.hu
24.hu

2011. 07. 08. 10:07

Szivárogni kezdett a hélium, ezért nem tudták útnak indítani Svédországban a kísérleti "űrballont", amely egy Röntgen-teleszkópot emelt volna magasba.

“Minden gond nélkül felszállt, de aztán földre kellett kényszeríteni, mert szivárogott a ballonból a hélium” – mondta Johanna Bergström-Roos, az Északi-sarkkörnél fekvő Kiruna városában működő svéd űrkutatási hivatal szóvivője.

A PoGOLite – Polarised Gamma-ray Observer – nevű teleszkóp két tonnát nyom, és egy óriási hőlégballon emeli a magasba. A ballont egymillió köbméter héliummal töltötték meg, fel is szállt szerdáról csütörtökre virradóra, de pár órával később földre kellett kényszeríteni.

A szakemberek nem tudják, miért kezdett szivárogni a gáz, de a ballon csak 35 kilométerre emelkedett a célba vett 38 kilométer helyett. A PoGOLite teleszkóppal tudósok a neutroncsillagok által kibocsátott röntgen-sugarakat, a pulzárokat és a feketelyukakat akarják vizsgálni.

Az “űrballon” Norvégia, majd Izland, Grönland és Kanada felé vette volna az irányt. A tudósok reményei szerint utána Alaszka és Oroszország irányában repült volna tovább, hogy megkerülje az Északi-sarkot, és 20 nap múltán tért volna vissza Svédországba.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.