Tudomány

Itthon marad a magyar találmány

Több magyar befektető is részt vesz a rákgyógyításban áttörést jelentő onkokés fejlesztésében, ezért Magyarországon folytatódhat az onkokésprogram.

Az onkokés lényege – mint ahogy arról korábban már beszámoltunk -, hogy egy másodpercen belül tájékoztatja a műtétet végző orvost, hogy az adott szövet ép vagy beteg-e. Idén márciusban mutatták be először a nagyközönségnek. Minél több szövetet mutatnak meg neki, annál nagyobb adatbázist felhasználva adhatja meg majd a diagnózist az intelligens onkokés.

Nem csoda, hogy a találmányra a Harvard Medical School és a World’s Best Technology azonnal felfigyelt.

A Magyar Nemzet információi szerint az intelligens sebészeti eszköz létrehozója szerint találmányának akadozó finanszírozása miatt hazánk előnye jelentősen csökkent a nemzetközi tudományos versenyben.

Takáts Zoltán, a Semmelweis Egyetem kutatója azután döntött a befektetőkkel való együttműködés mellett, hogy az elmúlt fél évben sem kapta meg azt a pályázaton nyert 130 millió forint támogatást, amelyet az Innovációs Alap korábbi befagyasztása miatt nem folyósítottak.

Annak ellenére, hogy néhány hónapja ismét elkezdődtek a kifizetések, a program még nem jutott hozzá a forráshoz – mondta a lapnak a feltaláló.

Az eszköz forradalmasítja a diagnosztikát, mivel arra már közvetlenül műtét közben adódik lehetőség. Egyelőre állatokat vetnek alá az onkokéses sebészeti beavatkozásoknak, klinikai kipróbálása még nem történt meg. Embereken eddig csak oktatás és mintavétel céljára alkalmazták.

Az onkokés működés közben:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik