Tudomány

Szuperrugalmas ötvözet: a Földön bármit kibír

Mínusz 196-tól plusz 240 Celsius-fokig bármilyen hőmérsékleten visszaugrik eredeti formájába. A japánok földrengésbiztos épületekbe tennének az új anyagból.

A japán szakemberek úgy állították elő az ötvözetet, hogy egy vasalapú ötvözethez kis mennyiségben nikkelt adagoltak.

Omori Tosihiro kutatásvezető, a Tohoku Műszaki Egyetem munkatársa elmondta, hogy az anyag sokkal rugalmasabb, mint a korábban ismert szuperelasztikus ötvözet, amely a mínusz 20-tól plusz 80 Celsius-fokig lévő tartományon kívüli hőmérsékleteken nem képes visszanyerni kiinduló formáját.

“A mi vasötvözetünk hőmérsékleti érzéketlensége egy egész nagyságrenddel jobb. Ez a tulajdonság igen fontos, mert az anyagtulajdonságok a hőmérséklettel a legtöbb esetben jelentősen változnak” – magyarázta Omori.

A kutató hozzátette, hogy további előnye az ötvözetnek az alacsony előállítási költsége, hiszen maga a nyersanyag olcsó, így a széles körű, nagy mennyiségben történő felhasználásnak sincs akadálya.

Az új anyagot épületekben, autókban, repülőgépekben vagy akár űrhajókban is alkalmazhatják: bárhol, ahol fontos, hogy szélsőséges körülmények között is megtartsa vagy visszanyerje alakját az alkotórész.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik