Tudomány

Már három hónaposan meghalljuk az érzelmeket

A kisbabák az eddig hittnél korábban, már három hónapos korukban reagálnak az emberi hang által közvetített érzelmekre.

A vizsgálatban 21 alvó csecsemő agyi aktivitását figyelték meg funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó – fMRI -segítségével, miközben különböző típusú hangokat játszottak le nekik.

A brit King’s és a University College London kutatói szerint eddig tisztázatlan volt, hogy mikorra fejlődik ki az emberi agy annyira, hogy képessé válik a hangokat és érzelmeket feldolgozni. Arra is választ keresnek a tudósok, hogy miben tér el az autista és nem autista agy fejlődése.

Az alvó csecsemőknek a vizsgálatban érzelmekkel teli hangokat játszottak le magnófelvételről – például nevetést, sírást -, majd olyan háttérzajokat is, mint a vízfolyás vagy a játékok zöreje.

Úgy találták, hogy amikor emberi hangokat játszottak le, a babáknál – ezeket hallva – aktiválódott a temporális kéreg, amely a felnőtteknél is aktívabb ilyenkor. A csecsemők agyának limbikus rendszere erőteljes választ adott a negatív vagy szomorú hangokra, ám nem tett különbséget a semleges és boldog hangok között.

Az eredmény arra utal, hogy a kisbabák korábban érzékelik az érzelmek közötti különbségeket, mint ahogy a tudósok eddig gondolták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik