Tudomány

Már három hónaposan meghalljuk az érzelmeket

24.hu
24.hu

2011. 07. 01. 09:53

A kisbabák az eddig hittnél korábban, már három hónapos korukban reagálnak az emberi hang által közvetített érzelmekre.

Korábban a témában:

A vizsgálatban 21 alvó csecsemő agyi aktivitását figyelték meg funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó – fMRI -segítségével, miközben különböző típusú hangokat játszottak le nekik.

A brit King’s és a University College London kutatói szerint eddig tisztázatlan volt, hogy mikorra fejlődik ki az emberi agy annyira, hogy képessé válik a hangokat és érzelmeket feldolgozni. Arra is választ keresnek a tudósok, hogy miben tér el az autista és nem autista agy fejlődése.

Az alvó csecsemőknek a vizsgálatban érzelmekkel teli hangokat játszottak le magnófelvételről – például nevetést, sírást -, majd olyan háttérzajokat is, mint a vízfolyás vagy a játékok zöreje.

Úgy találták, hogy amikor emberi hangokat játszottak le, a babáknál – ezeket hallva – aktiválódott a temporális kéreg, amely a felnőtteknél is aktívabb ilyenkor. A csecsemők agyának limbikus rendszere erőteljes választ adott a negatív vagy szomorú hangokra, ám nem tett különbséget a semleges és boldog hangok között.

Az eredmény arra utal, hogy a kisbabák korábban érzékelik az érzelmek közötti különbségeket, mint ahogy a tudósok eddig gondolták.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.