Tudomány

Fizika zümmögő tálakban

Belga tudósok tibeti hangtálak segítségével fejtették meg a hangoktól rezgő víz mozgásának titkát.

Ha a V. századból származó tibeti bronzból készült hangtálakba vizet öntenek a fizika számára is hasznossá válnak. Ha ugyanis vízzel teli állapotban énekeltetik őket, akkor a folyadék táncol a tégelyben.

A Liege-i Egyetem kutatóinak ezért megfelelő kísérleti tárgyaknak bizonyultak ahhoz, hogy a víz akusztikus tulajdonságait elemezzék, azaz matematikai modellt állítsanak fel a folyadék tálakban való mozgásáról. Korábban a fizikusok borospoharakkal is kísérleteztek, de most született meg az első tanulmány, mely az éneklő tálakban zajló fizikával foglalkozik.

Az eredmények meglepőek: a hangok hatására a vízben keletkező hullámok csak egy bizonyos pontig szabályosak, egy ponton túl a folyadék mozgása instabillá és kaotikussá válik, és a vízcseppek ugrálni és pattogni kezdenek.

A tibeti hangtálakat eredetileg hangmasszázsra használják. Ősi tapasztalat, ha a hangtálakba vizet töltünk, a benne lévő folyadék rezegni és vibrálni kezd. A rezgésre bírt hangtálak az emberi testre helyezve nyugtató hatásukról ismertek. Meditáció kísérésére és erősítésére is alkalmazzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik