Tudomány

Utálják a makákók az ökoturistákat

Az ökoturizmus számos állatfajnál stresszt okoz, a berber makákók pedig különösen nem kedvelik a lakóhelyükhöz közel rendezett "zöld piknikeket".

Brit tudósok felvetették a kérdést, vajon hogyan reagálnak az állatok az emberek úgynevezett környezetért felelősséget vállaló utazására. Elvileg az ökoturizmus fogalmába az is beletartozna, hogy a környezetbe kiránduló emberek ne zavarják az eredeti helyen lakók nyugalmát. Azonban az állatokra hatással van az emberi ökolátogatás, ahogy a Roehamptoni Stuart Semple Egyetem kutató azt meg is mérték a berber makákók esetében.

A majmok glükokortikoid – stresszt okozó – hormon szintje az emberek megjelenésével jelentősen megnőtt az emberek jelenlététől. A makákók tehát szoronganak az ökoturizmustól, és minél több turista látogatja meg eredeti élőhelyüket környezetóvó látogatás címén annál rosszabbul érzik magukat.

A berber makákók az egyetlen majomfaj, melyet gibraltári populációja miatt európaiként tartanak számon. Gibraltár mellett Északnyugat-Afrikában, Marokkóban és Algériában élnek a vadonban egyedei. A Természetvédelmi Világalap meghatározása szerint jelenleg végveszélyben élnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik