Tudomány

Online közvetítik a tátrai mormotákat

Két magas-tátrai mormota család életét követhetik nyomon júliustól az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek

A kezdeményezés a Tátrai Nemzeti Parké (TANAP), amely tavaly első ízben egy magas-tátrai sasfészket kamerázott be. Tekintettel a nagy érdeklődésre a sasfészket az idén két mormotaüreg váltja.

Ez a mormota kolónia a Magas-Tátra déli részén 1900 méteres magasságon él. A két kiválasztott mormota család életének online közvetítését júliustól októberig tervezik.

“A Tátrai Nemzeti Park alkalmazottai nagy lelkesedéssel dolgoznak a projekt megvalósításán munkaidőn kívül is. Munkájukat nagyra értékelem” – nyilatkozta Nagy József szlovák környezetvédelmi miniszter és hozzátette: “A mormoták intenzív figyelésével nemcsak a nyilvánosság kap új információkat, de a szakértők is sokat tanulhatnak”.

A mormoták védett állatok, számuk évről évre csökken. A téli időszakot üregeikben alvással töltik. A mormoták júniusban azután tisztítják az üregeiket, mert a hónap végén hozzák világra utódaikat. Az apró állatkák ebben az időszakban nagyon érzékenyek a zavarásra, ezért a megfelelő mormotacsaládot július második felében választják ki.

A mormoták életének közvetítése igényes munka, a gyakran változó időjárás, a gyakori nyári viharok befolyásolhatják az adást. Esős időben az is előfordulhat, hogy a mormoták több napig nem bújnak elő odújukból.

Szakértők szerint a nézők főleg a kora reggeli órákban láthatják majd a mormotákat, amikor táplálék kereső útjukra indulnak. Érdekes látványt nyújt, amikor a napsütéses napokon a mormota család együtt eszik és játszik.

Ajánlott videó