Tudomány

Oltással győznék le a rákot

DNS-ből nyert oltóanyaggal sikerült prosztatarákos egerekben elpusztítani a rákos sejteket.

A Leeds-i Egyetem tudósai az amerikai rochesteri Mayo Klinikával együttműködve antigén vakcinázással gyógyítottak meg rákos egereket. A géneket, melyekkel a kísérletet hajtották végre, azonos szervből vonták, ki mint ahol a tumor kialakult.

Az antigének a gerincesek szervezetében az úgynevezett antitestek, ellenanyagok termelését segítik, az egészséges immunválasz elindításához járulnak hozzá. Azaz beindítják immunrendszerünket, hogy védekezzünk a szervezetre ártalmas kórokozók ellen. A rák esetében a többszörös DNS-hibák és sejtmutációk leküzdésében, melyek a tumort okozzák.

A DNS-ből ilyen antigéneket vontak ki, melyből vakcinát állítottak elő. Attól tért el az oltásterápia a hagyományos rákkezelésektől, hogy a vakcinát a véráramba fecskendezték, és nem közvetlenül a tumorba. (A kutatók szerint praktikusabb, mint közvetlenül a rákos sejtekbe juttatott oltás.)

Az egészséges prosztataszövetek DNS-éből kivont antigéneket vírus módjára a szervezetbe juttatva sikeresen kezeltek prosztatarákos rágcsálókat. Ez az első eset, hogy egy DNS-vakcinával eredményeket értek el, állítja a Leeds-i Egyetem tudósa, a kísérletben közreműködő Alan Melchner. A tudósok remélik, az eljárást egy nap sikeresen alkalmazhatják rákos betegeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik