Tudomány

A Körhinta leáll – Soós Imre öngyilkos lesz? (1957)

Budapest, június 20. – Tisztázatlan körülmények között meghal a színészbálvány Soós Imre, akit feleségével együtt holtan találnak pesti garzonlakásukban.

Soós Imre képtelen volt feldolgozni, hogy szinte egy csapásra elismert, kedvelt, bálványozott színész lett. Igaz ez még akkor is, hogy állítólag a végzetes napon menekülni próbált, miután kiderült, életveszélyben van. A sikerek miatt az alkoholhoz fordult, és önálló öngyilkossági kísérletet is végrehajtott halála előtt egy évvel.

Soós Imrét azért szerették, mert igazi szegény családból származó paraszti gyerek volt, aki Balmazújvárosból indult és hódította meg a filmvásznat és a magyar női szíveket. Úgy került Pestre, hogy még Debrecenben se nagyon járt, így magával ragadta a fővárosi élet.

Rövid portré Soós Imréről:

Érettségi után (nagyon nehezen szerezte meg, hisz alig tanult gyerekként) egy évvel már eljátszotta a Lúdas Matyi címszerepét (Karlovy Varyban a legjobb férfi alakításért járó díjat is elnyerte), majd a Dalolva szép az élet, a Civil a pályán és az Állami áruház főszereplője lett. Csak ezután végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán, ahol tanárai zseninek tartották. 1954-ben már a debreceni Csokonai Színház tagjaként lett Jászai-díjas, egy év múlva pedig Törőcsik Marival minden idők legjobb tizenkét magyar filmjének egyikében, a Körhintában lett kultikus főszereplő. Később haláláig a Madách Színház tagja volt.

Hogy mik vezettek depressziójához, alkohol problémáihoz?
– Pestre kerülésekor hirtelen lett ismert és elismert. – Kevés iskolája miatt sokat küszködött a fővárosban.
– Színésztársai nehezen viselték el neki, hogy könnyen tanulja a szerepeket, irigykedtek rá.
– Miután Debrecenbe került a főiskola után, „reklámparasztnak” tartották, olyan embernek, akit a politika emelt ki a szegényparaszti sorból. Nem nagyon fogadták be.
– A sajtó felkapja a politika bátorítására, de magára is hagyja a Körhinta világhírneve után, amikor már „más volt a sláger”. Önmagában keresi a hibát.
– Nem mehetett el a Világifjúsági találkozóra, mert a hatalom szerint paraszt volt, aki nem tudott volna viselkedni.
– Nagy szerelme, Ferrari Violetta elhagyja az országot.

Dajka Margit és Kiss Manyi szinte testvéri, anyai szeretettel pátyolgatták a fiatal Soós Imrét. Hiába, mert Soós ivott, egy alkalommal pedig öngyilkossági kísérlete miatt a pszichiátriára szállították. Ott ismerkedett meg későbbi feleségével, dr. Perjési Margittal. Szenvedélyes volt a szerelem, és végzetes is. Sokat veszekedtek, de ragaszkodtak is egymáshoz.

Az öngyilkosságról (7:04-től):

1957. június 20-án találtak rájuk otthonukban. Kinyitották a gázcsapot a hivatalos vizsgálatok szerint, de Soós Imre biztosan menekülni próbált, mert véres körmökkel találtak rá, kaparta a bejárati ajtót… Találtak egy búcsúlevelet is, és ezután – hibásan – a nyomozást nem folytatták idegenkezűség megállapítására (másnapra még a lakást is kitakarították), pedig körme alatt egy harmadik ember bőrdarabját találták meg.

Sosem tudjuk meg, mi történt pontosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik