Tudomány

Tömegesen hullanak a szajgák

24.hu
24.hu

2011. 05. 31. 13:39

Több mint 440 veszélyeztetett tatárantilop - szajga - tetemére találtak rá a múlt héten Kazahsztán nyugati részében.

Korábban a témában:

Az antilopok feltételezhetően ugyannak a járványnak estek áldozatul, amelyben tavaly 12 ezer állat hullott el – közölték a hatóságok.

A hosszú szarvú, a disznóéhoz hasonló rugalmas orrú állatok eredetileg a Mongóliától Európáig húzódó nagy kiterjedésű területen éltek. Jelenleg azonban a Természetvédelmi Világalap – WWF – a súlyosan veszélyeztetett fajok között tartja őket számon, a populációt 50 ezer állatra becsüli.

A múlt héten talált elhullott 441 állat között 364 suta és 77 borjú volt. A tetemeken mérgezésre utaló tünetek voltak láthatók – jelentette hétfőn az Interfax hírügynökség katasztrófavédelmi illetékesekre hivatkozva.

Az állatok pusztulását feltehetően a pasztörellózis – nyúlvész – nevű fertőző betegség okozta – közölte egy névtelenséget kérő illetékes. A nyúlvészért Pasteurella baktérium a felelős. A gyakran halálos kimenetelű kór a tüdőt és beleket támadja meg, és antibiotikumos kezelés igényel.

A kazah hatóságok mintát vesznek az elhullott állatokból, hogy meghatározzák, mi okozta a legutóbbi járványt –.

EGYKOR A KÁRPÁTOKIG VONULTAK

szajga (tatárantilop, szajga)A kihalófélben lévő szajga Közép-Ázsia hatalmas füves síkságain él. A 17. században elterjedési területének nyugati határa még a Kárpátok vonalával esett egybe.

A századelőn a vadászat a kipusztulás szélére sodorta a szajgát. 1919-ben helyezték védelem alá, azóta legalább 1,3 millió egyedre gyarapodott az állománya, ám élőhelyének korlátozott volta gátat szab terjedésének. Az éves állomány a volt Szovjetunió területén negyedmillióra rúg, anélkül hogy ez az állományt veszélyeztetné.

A faj újra elérte Európa földrajzilag vett keleti határát Oroszországban – kalmükföldi populáció – és Kazahsztánban, három populáció.

A kazahsztáni állomány egy része telente Üzbegisztánig, sőt akár Türkmenisztánig elvonul. Egy populáció Nyugat-Mongóliában is él, ez külön alfajhoz tartozik. Kínából az 1960-as években pusztult ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2012. január 6.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b).
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.