Tudomány

Hihetetlenül felgyorsult az emberi evolúció

Az emberi test mérete és formája, élettartama gyorsabban változott az utóbbi három évszázadban, mint az azt megelőző több ezer év alatt.

Robert W. Fogel Nobel-díjas közgazdász szerint az emberi fiziológia változása rendkívüli ütemben halad 1700 óta. A változó test: egészség és emberi fejlődés a nyugati világban 1700 óta című könyvében, mely július előtt jelenik meg, azt írja, az ember változása a történelmi modern időben szinte másodperc rövidségű az evolúció mércéjével mérve.

Azt is állítja, ha nem ennénk ennyit és nem lenne fejlett az orvostudomány, a jelenlegi amerikai népességnek most csak a fele élne. Egy amerikai férfi átlagmagassága 1850-ben mindössze 170 centiméter volt, és átlagsúlyuk 66 kg. Várható élettartamuk pedig 45 év volt. Az 1980-as évekre 178 centiméterre nőtt az átlagmagasság, és az átlagos testsúly 79 kg felé tolódott, az átlagéletkor pedig elérheti a fejlett országokban a 75 évet is.

Norvégiában egy átlagos 22 éves a 20. század végén 13 centivel nőtt magasabbra egy 18. század közepén ugyanilyen életkorú férfinál.

Egy kutatás szintén kiderítette, hogy háromszáz éve még nagyobb volt a férfiak arca, mint a nőké. Ahogy a testünk nőtt, csökkentek a nemek közötti különbségek is. A mai nők és férfiak arca hasonlóbb, mint valaha.

Egy orosz paleoantropológus vázlata alapján pedig ilyen csontváza lesz a jövő emberének:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik