Tudomány

Mit tesz egy polip a labirintusban?

A polipok ügyesebbek, mint gondolnánk. Az élelemért a legbonyolultabb mozdulatsorokat is megjegyzik.

A polipok a legfejlettebb gerinctelenek között vannak, agyuk nagy, és gyorsan tanulnak. Nyolc karuk és mozgékony, szilárd váz nélküli testük segítségével igen sokféle feladat végrehajtására képesek: csúsznak, úsznak, párosodnak és vadásznak.

Mindehhez a polip teste – szemben az állatok többségével, köztük az emberrel, akinek mozgását korlátozza a merev csontváz – korlátlanul rugalmas.

Éppen a szilárd váz hiánya miatt vélték úgy korábban, hogy a polip csak korlátozottan képes kontrollálni nyolc rugalmas végtagját. A Héber Egyetem kutatói kísérletükben azonban megmutatták, hogy ez másként van.

Átlátszó plexiüvegből készítettek egy háromválasztásos labirintust, amely arra kényszerítette a polipokat, hogy egyetlen karjukat használják. A feladatuk jutalom ellenében az volt, hogy egy tárgyat a tartályon kívülre emeljenek át.

A kísérletben szereplő polipok pontosan megtanulták a következő mozdulatokat: átdugták egyetlen karjukat egy csövön, kiemelték a vízből egy karjukat, majd a megjelölt tartályba nyúltak be vele. A feladatot vizuális információk segítségével végezték el, hogy megszerezzék a jutalomélelmet, és a mozdulatsor megismétlésére is képesek voltak.

A feladat sikeres végrehajtása az első alkalommal bizonyította, hogy a polip irányítani képes egyetlen karját is egy összetett mozgássoron belül, hogy elérje célját. A polip mozgáskontrolljának megértése segítheti a kutatókat abban, hogy megalapozzák a szilárd vázzal nem rendelkező robotok mozgásának és vezérlésének tervezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik