Tudomány

Forradalom – Megjelenik a Rock Around the Clock című dal (1954)

New York, május 20. – A Decca Records kiadja a Rock Around the Clock című dalt. Hetekig vezette a slágerlistákat az akkor műfaji újdonságnak tartott szám.

Mint minden korszakalkotó dal, ez is vita tárgyát képezi. Egyes források szerint már 1952-ben megszületett Leroy Anderson jóvoltából, az a dal (és két hasonló címmel írt nóta) viszont köszönőviszonyban sincs a később Bill Haley által előadott és híressé tett változattól, amelyet Max C. Freeman és James Myers írt meg 1953-ban.

Bill Haley és a Comets (ez volt a rock and roll egyik megteremtőjének zenekara) korán lecsapott a dalra, amelyet New Yorkban a 70. utcában lévő kis „stúdióban” (valójában egy egykori templomban, amely természetes visszhangot kölcsönzött) rögzítettek – 1954. április 12-ét írtunk. Az énekes három klasszikusa közül ez az egyik, a Shake Rattle and Roll, valamint a Chattanooga Choo Choo mellett.

Haley sokat kísérletezett a műfaj úttörőjének számító dalon, de egyik változat sem volt olyan sikeres és kerek egész, mint az első felvétel. A kislemez másik oldalára a Thirteen Woman című dal került, ami a holokauszt egy bizarr megközelítéséről szólt (Myers kikötötte, hogy az ő dalai közül kell kikerülnie a B-oldal produkciójának).

Bill Haley: Rock Around the Clock:

Korán eladtak 75 000 példányt a lemezből, nem csoda, hogy Haley egyéves szerződést kötött a Decca Records kiadójával. A Jazz Journal című lap öszvér megoldást választott publicisztikájában a dal stílusára kitérve: harlemi blues swing.

1956-ban már hasonló címmel készült zenés film, miközben szerte a világon a tinédzserek egyik kedvenc dala lett a Rock Around the Clock. A hiedelmekkel ellentétben nem ez volt az első rock and roll stílusban előadott dal, amely a slágerlisták élére került. Éppen Bill Haley korábbi slágere, a Crazy Man Crazy ért fel korábban a csúcsra.

A dal a 20. század második felének talán legnagyobb hatású dala volt, megváltoztatta a zenetörténelmet. Többek között Paul McCartney és John Lennon is hivatkozott rá, mint karrierjük elindulásában fontos tényezőre.

Ha összeadjuk a dal összes változatának eladott példányait, a 200 milliós számot kapjuk meg. A Guiness Rekordok Könyvében Haley verziója 1997-ig minden idők legnagyobb példányszámában értékesített dala volt. Azután Elton John Candle in the Wind című emlékdala taszította le a trónról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik