Tudomány

Tesztelték az iható űrsört

Egy floridai repülőúton kiderült: zamatos és testes az első súlytalanságban fogyasztható sör.

Várhatóan a jövőben egyre többen látogatnak turistaként az űrbe, így mint az egyik legkedveltebb alkoholos üdítő ital, az űrsör is állandó kelléke lesz a turistaűrhajók fedélzetének.

És hogy miért kell ehhez külön sört kifejleszteni?

A sör íze a súlytalanságban nem ugyanolyan, mint a Földön a gravitáció miatt a sör állaga másmilyen lesz: a gáznemű részek teljesen elszivárognak belőle, a maradék folyadék pedig ihatatlan. A másik probléma, hogy az ember nyelve megduzzad egy kicsit a gravitáció nélküli térben, ezért másképp érzi az ízeket. Így technikai kihívást jelentett egy valóban sörként habzó folyadék előállítása űrutazók részére.

A különleges sör – a Vostok 4 Pines Stout – az ausztráliai Saber Asztronautikai cég mérnökeinek találmánya.Nem lehet üvegből fogyasztani, csak egy lapos folyadéktárolóból. Jaron Mitchell az egyik fejlesztő úgy kommentálta a tesztelést, ez az első sör, amelyet kifejezetten a súlytalanságbeli részegedés céljára terveztek. Az már más kérdés, hogy újabb előrelátásra és tesztelésekre adhat okot, mi történik egy részeggel a súlytalanságban.

Egy évtizeddel ezelőtt holland kutatók is próbálkoztak golyós űrsör elállításával. Akkor a “csapolás” során pingponglabda méretű sördarabok távoztak az űrsörcsapból, a labdacsokat pedig falatonként lehetett elfogyasztani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik