Tudomány

Ritka oroszlánfejű majomcsecsemő született Nagy-Britanniában

Nyolc év után először jött világra fogságban egy fekete oroszlánmajmocska. A faj tagjai a kihalás szélén állnak.

A kis majmot Francisco-nak nevezték el, egy kritikusan veszélyeztetett faj tagja. Rokonaiból már csak kevesebb, mint ezer példány a Sao Paulo közeli brazil esőredőkben. Eredeti élőhelyüknek mindössze 3%-a őrződött meg.

Az oroszlánmajom születése azért nagy jelentőségű, mert Brazílián kívül fogságban 8 esztendeje nem jött világra fekete oroszlánmajmocska. A főemlős annyira apró, hogy felnőtt korában is mindössze 25-33 cm hosszú, súlya pedig nem éri el az 1 kg-ot sem.

A most 2 hónapos Francisco császármetszéssel született még március 22-ln Jersey szigetén a Durell állatkertben. Mivel édesanyja a Roxanne nevű majmocska korábban két babájával vetélt el, így az állatkert vezetői titokban tartották a hírt, addig amíg meg nem bizonyosodtak abban, hogy a majmocska életképes és jó egészségnek örvend.

Az európai veszélyeztetett fajokkal foglalkozó természetvédelmi program a Durrell Wildlife Conservation Trust vezetői sikerként könyvelték el a majmocska világra jöttét. Jersey-szigetén vele együtt már kilenc fekete oroszlánmajmocska él. A majomcsecsemőt kétóránként fecskendőből etetik, ha megtanul tálból inni, visszahelyezik a édesanyjához.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a fekete oroszlánmajmocskáról (BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik