Tudomány

Felosztották egymás között a Szuperkontinenst

Az emlősök a trópusokat kedvelték, a hüllők inkább a mérsékelt éghajlatra költöztek.
Kapcsolódó cikkek

Ötszáz-kétszáz millió éve csak egyetlen kontinens létezett a Földön, Pangeának hívták. A Pangea gyakorlatilag az egész akkori szárazföldet magában foglalta, a kontinens hatalmas méretei elegendő teret biztosítottak minden élőlénynek, és kevés olyan természet alkotta akadály tornyosult, amely meggátolta volna szabad mozgásukat.

Egy amerikai kutatócsoport megállapította, hogy az emlősszerűek Traversodon neméhez tartozók az ősi kontinens trópusi vidékein éltek, míg a Procolophonia rendhez tartozó apró növényevő gyíkok északabbra, a mérsékelt éghajlatú területen telepedtek meg.

Az állatok élőhelyét két dolog határozhatja meg – a felszíni képződmények, például a hegyek, vagy az éghajlat.

A kutatók számtalan helyszínen, Grúziától a kanadai Új Skóciáig vettek mintát a tavak fenéküledékéből, hogy megismerjék, milyen volt az éghajlat a késő triászban, a 234 millió-209 millió évvel ezelőtti időszakban.

Mint kiderült, az emlősszerűek lakta területen évente kétszer köszöntött be a monszun, míg a gyíkok lakhelyén egyetlen esős évszak volt.

Az emlősszerűeknek több vízre van szükségük, ugyanis az ürülékkel sok folyadékot veszítettek. Így a szárazabb vidékeken a gyíkok egyértelműen előnyben voltak az emlősszerűekkel.

Danielle Grogan, a kutatócsoport tagja szerint a vizsgálatnak a globális felmelegedéssel kapcsolatban van jelentősége. Állításuk szerint: “Kimutatható, hogy az elmúlt száz évben megváltozott az emlős fajok eloszlása, és a felmelegedéssel ez a folyamat folytatódik”.

NEM A PANGEA VOLT AZ ELSŐ

A Pangea mintegy 180 millió évvel ezelőtt kezdett darabokra törni, a jura korban, először délen Gondwana, északon Laurázsia kontinensekre, amelyek később tovább töredeztek és megszülettek a mai kontinensek.

Nem a Pangea volt az első szuperkontinens. A fellelhető bizonyítékokból a tudósok rekonstruálták a 600 millió évvel ezelőtt létrejött, Pannotiának nevezett elődjét, ami 50 millió évig létezett. Egy másik, a Rodinia egy még korábbi lehetséges szuperkontinens, kb. 1,1 milliárd évvel ezelőtt születhetett és 750 millió évvel ezelőtt szűnhetett meg. (forrás: Wikipedia)

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a Pangea-ról! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik