Tudomány

Anyai ágon öröklődik a férfiterméketlenség

Ausztrál és svéd kutatók új tanulmányából úgy tűnik, hogy egy géncsoportot terhel a felelősség.

Nagyjából minden huszadik férfi terméketlen, de a szakemberek legnagyobb erőfeszítése ellenére sok esetben ismeretlen marad az ok.

A Science című folyóiratban most közölt vizsgálati eredmények szerint egy, a sejtek erőműveiben, a mitokondriumokban elhelyezkedő kisebb géncsoport játszik kulcsfontosságú szerepet a férfiak terméketlenségében.

Kutatók azt találták, hogy például a terméketlenségért felelős génmutációk szűrése jól működik a gének túlnyomó többségénél, a mitokondriumokon belül elhelyezkedőknél a szűrés azonban hajlamos felmondani a szolgálatot. Az utóbbi gének azért különlegesek, mert csak az anyáról gyermekre adódnak át.

E tény pedig komoly következményekkel jár a férfiakra nézve. A mitokondriumokon belüli mutációk ugyanis észrevétlenül átcsusszanhatnak a minőségellenőrzésen, és feldúsulhatnak, ha csak a férfiakon fejtik ki káros hatásukat, a nőkön pedig nem. A szűrés ugyanis csak a nőkben történik meg, hiszen csak ők örökítik e géneket.

Dowling, az ausztrál Monash Egyetem kutatója a svédországi Uppsala Egyetemen dolgozó kollégáival ezt a folyamatot a közönséges muslica példáján bizonyította. Kiderült, hogy a hímek esetében egy egyed mitokondriális génjei jelentős hatással vannak az összes többi gén mintegy tíz százalékának a kifejeződésére, ugyanakkor a nőstények esetében gyakorlatilag nem érzékelhető a hatásuk.

A hímeknek azok a génjei, amelyeket a legtöbb hatás éri, szinte kizárólag csak a hím szaporodószervekben fejtik ki hatásukat, és hím termékenységgel függnek össze.

Az eredmények alapján arra lehet következtetni, hogy a mitokondriumok az evolúció során a férfiak hátrányára és a nők előnyére alakultak, a férfi terméketlenséget okozó mutációk okai pedig a mitokondriumban keresendők.

AJÁNLOTT LINKEK:

Újabb genetikai okok a terméketlenségre (Hír24)

Ajánlott videó