Tudomány

Magyar kutatót jelöltek Európai Szabadalmi Díjra

A virtuális 3D mikroszkóp kifejlesztéséért Molnár Bélának, a Semmelweis Egyetem sejtanalitikai laboratóriuma vezetőjének személyében első alkalommal jelöltek magyar kutatót az Európai Szabadalmi Díjra.

Tulassay Tivadar, az ez egyetem rektora hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Európa legrangosabb innovációs díját május 19-én Budapesten osztják ki öt kategóriában.

Az elismerést az Európai Bizottság egyik szerve és az Európai Szabadalmi Hivatal alapította 2006-ban. Az idei zsűri tagjai között szerepel Rubik Ernő.

Molnár Bélát a patológiai – kórbonctani – folyamatok digitalizálásáért jelölték az elismerésre. A virtuális 3D mikroszkóp gyorsabb és pontosabb diagnózist tesz lehetővé. A patológia az orvoslás utolsó területe, amelyben még nem következett be a digitális forradalom.

Molnár Béla 1997-ben “egyéni kockázatvállalással” alapította a digitális mikroszkópia egyik úttörőjének számító 3DHISTECH Kft-t, a házépítésre szánt megtakarításait fordítva e célra. Fiatal mérnökök segítségével alkotta meg a digitális tárgylemez szkenner prototípusát.

A digitális szövettani laboratóriumért 2003-ban elnyerte a Magyar Innovációs Nagydíjat. Egy évvel később a Carl Zeiss-szel is szerződést kötött, amelynek értelmében a német optikai cég saját márkanév alatt értékesítette a kft. termékeit. A szerződés lejárta után, 2009-től a cég egymaga építette fel a most már világszintű disztribuciós és szervizhálózatát.

A rendszert nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is szabadalmaztatták. Jelenleg már több mint 400 magyar fejlesztésű patológiai rendszer működik a világ 40 országában, így például a Harvard Egyetemen, Stockholmban és Amszterdamban.

AJÁNLOTT LINKEK:

A 3DHISTECH honlapja (3dhistech.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik