Tudomány

Az első Oscar-díjátadó (1929)

Los Angeles, május 16. – A Hollywood Roosevelt Hotelben először adják át az Amerikai Filmakadémia elismeréseit.

Zeller, olivabogyó, mogyoró és erőleves, halfilé vajas párolt zöldségekkel előételként. Roston sült csirke pirítóssal, burgonyával, újbabbal, saláta- és paradicsom díszítéssel, francia öntettel, valamint csokoládé és vaníliafagylalt. Ez volt a menü a Hollywood Roosevelt Hotelben az első Oscar-díj átadóján.

Kétszázhetven vendég érkezett a Blossom Terembe (a jegyek 5 dollárba kerültek), díjakat pedig az Akadémia elnöke, Douglas Fairbanks adta át a győzteseknek a meglehetősen hosszúra nyúló beszédek után.

Feszültségről és nagy várakozásról nem beszélhetünk, mert a győztesek már három hónappal korábban értesültek az eredményekről. Az Akadémia rögtön úgy döntött, hogy a következő évtől titokban tartják a díjazottak nevét, de a sajtónak előző nap elküldik a listát.

Az első Oscar-díjas film, Wings (Szárnyak):

Kikötötték, csak a díjátadó napján este 11 óra után hozhatják azokat nyilvánosságra. 1940-ig ez volt a módi, akkor azonban a Los Angeles Times megtörte az embargót, és közölte a neveket esti kiadásában – kínos és furcsa lehetett, ahogy a gálára igyekvők kezébe nyomták az utcán az eredményeket… 1941-től működik a zárt borítékos koreográfia.

Az első gálán, amelyen az 1927. augusztus 1. és 1928. augusztus 1. között bemutatott filmeket értékelték, tizenöt szobrot osztottak ki: a legjobb színész Emil Jannings lett, akinek a díjátadó előtt haza kellett utaznia Németországba. A szervezők beleegyeztek abba, hogy előre megkapja a szobrot, vitathatatlan tehát, hogy övé az első díj.

A legjobb női színésznek járó szobrot Janet Gaynor kapta, aki három filmben is szerepelt (Hetedik mennyország, Az utca angyala, Napsütés).

A legjobb film az 1927-ben készült, 139 perces Szárnyak (Wings) című némafilm lett, melyet 2 millió dollárból készítettek el. Ez az egyetlen alkotás, amely némafilmként Oscart nyert. A film alaptörténete olyan, amit ma már „hollywoodi” forgatókönyvnek neveznénk, akkor még talán ismeretlen volt ez a fogalom: két férfi ugyanabba a nőbe szeret bele, majd együtt küzdenek az I. világháborúban. Bajtársiasságról, szerelemről és háborúról szól a film, amely William A. Wellman rendező munkáját dicséri.

A legtöbb díjat, köztük a legjobb rendező (Frank Borzage) nyerő Hetedik mennyország című film egy részlete:

Két speciális díjat is kiosztottak, az egyiket a Warner Bros kapta a „The Jazz Singer” című hangos filmért, a másikat Charlie Chaplin a Cirkusz című mozijáért, amelyet ő írt, rendezett és persze játszott.

A mára már kultikussá váló szobrocska első változatát 1928-ban az MGM művészeti vezetője, Cedric Gibbons tervezte.

AJÁNLOTT LINKEK:

A győztes film adatai, statisztikái (imdb.com)
Részlet a Wings című filmből (youtube.com)
Az Oscar-díj története (oscar.org)
Az első átadó jelöltjei (oscar.org)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik