Tudomány

Őssejtek emberi tüdőből?

Őssejteket izoláltak emberi tüdőszövetből amerikai tudósok. A felfedezés új távlatokat nyithat a tüdőtágulat és más betegségek gyógyításában.

Piero Anversa és Joseph Loscalzo, a bostoni Brigham és Női Kórház két orvosa sebészeti beavatkozások során eltávolított tüdőszövetmintákban fedezte fel az őssejteket. Ugyanilyeneket őssejteket találtak kilenc méhen belül elhalt magzat tüdőszövetében is.

Abból a célból, hogy megvizsgálják az őssejtek viselkedését, a kutatók egerek tüdejét sebesítették meg, majd hat alkalommal húszezer-húszezer sejtet tartalmazó “készítményt” fecskendeztek be mindegyik rágcsálónak.

A terápia kezdetétől számított 10-14 napon belül a sejtek légjáratokat, tüdőhólyagocskákat és véredényeket képeztek. A terápia kezdetétől számított 10-14 napon belül a sejtek légjáratokat, tüdőhólyagocskákat és véredényeket képeztek. “Nagyfokú szövetregenerációnak voltunk a tanúi, amelyet mind a 29 egérnél megfigyeltünk” – hangsúlyozta Anversa, hozzátéve, hogy az új szövet “hegmentesen” forrt össze a tüdő többi részével.

Nem tisztázott, normális helyzetben mi a tüdő őssejtek feladata: véleménye szerint pótolják az élet során elvesztett tüdősejteket.

Független szakértők a felfedezéssel kapcsolatban arra mutatnak rá, hogy további kutatásokkal kell alátámasztani az őssejtek jelenlétét a tüdőszövetben.

“Nagy horderejű felfedezésről van szó, bár a vizsgálatokat meg kell ismételni” – hangsúlyozta Alan Fine, a Bostoni Egyetem professzora.

Brigitte Gomperts, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatója azt emelte ki, hogy hosszú ideje viták tárgyát képezi, miként fejlődhetett egyetlen őssejttípusból a tüdőben megtalálható több mint 40 sejtféleség. “Amennyiben az új eredményeket sikerül alátámasztani, óriási előrelépést tettünk annak megértésében, hogy miként zajlik a tüdőszövet élettani regenerációja, és miként különböző betegségeknél” – vélekedett.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az őssejtkutatásról szóló tanulmány kivonata (New England Journal of Medicine)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik