Tudomány

Megtalálhatják a náci aranybunkert

Ötven éve kutatnak a náci németek kincse után. Emberi csontok egy föld alatti bunker felé vezetnek.

A Lipcse melletti Leinawald erdőben ásatások kezdődnek a náci németek titkos aranyának feltárására. Tanúvallomások és háborús dokumentumok alapján a meghódított országok bankjainak aranykészlete és a holokauszt áldozatainak ékszerei Berlinbe kerültek. Azonban a tartalékok egy részéhez soha nem nyúltak, így elhatározták, a Reichsbank aranykészletét Dél-Bajorországba, Oberbayernbe szállítják.

A hatalmas kincs sohasem érkezett meg, ezért feltételezik, hogy az aranyat a németek egy titkos bunkerben rejtették el.

A híresztelések szerint 150 milliárd forintnyi aranyról lehet szó. A Leinawald erdőbe a kincsvadászokat emberi maradványok vezették, amelyek feltételezések szerint azoktól munkásoktól származnak, akik a titkos bunker építése közben lelték halálukat.

1961-ben a német kormány elrendelte az ásatások megkezdését, de a munkálatokat a földből szivárgó mérgező gázok miatt hirtelen abbahagyták.

A bunker létét bizonyítanák a Mosquito vadászbombázók által Németország felett készített légi felvételek és egy haldokló egykori SS-tiszt vallomása. A Luftwaffe 1945 áprilisában a feltételezések szerint szintén csak azért szállt fel, hogy eltüntesse az aranybunker nyomait.

A németek képesek voltak az életüket kockáztatva a szövetséges fölénnyel szemben bombázni a Leinawald erdőt, csak hogy soha ne találhassanak ellenségeik a kincs nyomára – állítja Hilmar Prosche helytörténész.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk az aranykeresésről (Daily Mail)
Megtalálhatják a nácik aranyát (Múlt-kor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik