Tudomány

Köze van a gyűrűsujjnak egy idegbetegséghez

Egy új tanulmány azt állítja, az ember ujjainak aránya egy súlyos idegsorvadásos betegség előrejelzésének kulcsa lehet.

A röviden csak ALS-nek hívott idegprobléma gyakrabban alakulhat ki azoknál, akiknek a gyűrűsujjuk hosszabb a mutatóujjuknál. Az ALS, az amoptrófiás leterálszklerózis, végzetes betegség. Az ALS-ben szenvedők az izmokat beidegző agyi és gerincvelői idegsejtek pusztulása miatt végül teljesen lebénulnak. Nagyon ritka betegségről van szó, 100 ezer emberből 5 főnél alakul ki.

Korábbi kutatások már alátámasztották, hogy az ujjhossz összefügg az anyaméhben kapott tesztoszteron – férfi nemi hormon – mennyiségével. Akiket több tesztoszteron ért magzatként, nagyobbra nő a gyűrűsujjuk. A férfiaknál ezért inkább megfigyelhető jellegzetesség, mint a nőknél.

Brit kutatók 110 tesztalanynak mérték meg az ujját, közülük 47 szenvedett ALS-ben. A betegek gyűrűsujja minden esetben hosszabb volt.

Eddig nem találtak kapcsolatot a születés előtti szervezetbe jutó tesztoszteron mennyiség és a motoros idegsejteket sújtó sorvadásos megbetegedés között.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, nem a hosszabb gyűrűsujj és a magasabb tesztoszteronszint váltja ki az idegsejtek sorvadását, számos genetikai és környezeti tényezőnek kell egybeesni, hogy kialakuljon az ALS. A hosszabb gyűrűsujj csak a lehetőség kockázatát jelzik.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet az ALS-ről! (Házipatika)
Cikk az új tanulmányról (BBC News)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik