Tudomány

Egyszerre kelnek a legfényesebb bolygók

A idei május kedvez a bolygóegyüttállásoknak. Hajnalban érdemes a keleti horizontra nézni.
Kapcsolódó cikkek

Ugyan nincs akkora szerencsénk, mint az óceán túloldalán élőknek, hogy május 11-én az évszázad legközelebbi bolygócsoportosulására kelhessünk, de az északi félteke közép-európai lakóinak sem lehet oka panaszra, a Hold és a négy legfényesebb bolygó Merkúr-Vénusz-Mars-Jupiter a hónapban lenyűgöző közelségbe kerül egymáshoz.

A Jupiter a legfényesebb bolygó, így őt a legkönnyebb észrevenni, hasonlóan a Vénuszhoz. A Merkúr szintén a bolygóközelség része, de túl halovány a szabad szemes megfigyeléshez. A Merkúr május 18-án délután 1,2 fokos közelségbe kerül a szerelem istennőjének bolygójához. Aki 18-án lemaradna a bolygórandevúról, 23-án alkalma lehet egymás mellett megtekinteni a Föld két legközelebbi testvérét a Vénuszt és a Marsot.

A Hold körüli mozgások a hónap végén válnak érdekessé. Május 29-én a “bolygók királya”, a Jupiter kerül közel a Hold-sarlóhoz, másnap a Merkúr, a Vénusz és a Mars és a Jupiter egyszerre. Május 31-én szintén hasonló égi izgalmakban lehet részünk. Aki korán kel ugyan nem aranyat, de egymáshoz szokatlanul közel látható bolygókat mindenképpen lelni fog.

AJÁNLOTT LINKEK:

Égi kalendárium (MCSE)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik