Tudomány

Hazatérnek a maori múmiafejek

Franciaország visszaadja a maoriknak kilenc bennszülött ősük mumifikált fejét.

A történet ott kezdődött, hogy a XIX. század végén francia néprajzkutatók látogattak az Új-Zélandra, akik úgynevezett Tā moko eljárással tetovált fejeket vittek magukkal, a minták tanulmányozására. A múmiafejeket ezután a Rouen-i Múzeumban állították ki.

Új-Zélandi tisztségviselők és a maoriak azonban évtizedek óta kérelmezik tetovált múmiafejek visszavitelét kegyeleti célokkal indokolva. A maoriak hite szerint, ahhoz hogy a szellemek megbékéljenek őseik maradványainak a szigetországban kell pihenniük.

A fejek visszaküldését a Francia Kulturális minisztérium rouen-i tanácsa 2008-ban szavazta meg. Az Új-Zélandi The Dominion Post napilap arról számolt be, a maori küldöttség 2011-ben hivatalosan is hazaviheti 9 harcos fejét.

SZURKÁLÁS HELYETT KARCOLÁSSAL FESTETTEK

A Tā moko nem igazi tetoválás, hiszen a minták nem szúrkálva, hanem egy vésőszerű tárggyal felmetszve a bőrt készülnek.

A Tā moko lényegében hegek barázdáit hagyja a bőrön.

A Tā moko arcfestés a maori őslakosok kultúrájának része, ezzel jelzik társadalmi státuszukat. Minél magasabb rangú valaki, annál díszesebb és több Tā moko díszítette a bennszülöttek arcát, farát és combját.

A világ számos pontján őriznek maori tetovált fej relikviákat. Nagyjából 500 ősi temetkezési helyről eltulajdonított testrészről lehet szó.

A fejeket először a Te Papa múzeumba küldik, ott új-zélandiak DNS-tesztelésnek vetik alá, hogy azonosítsák törzsi hovatartozásukat, és így az illő tisztességgel helyezzék őket örök nyugalomra.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a Tā mokoról! (Wikipedia)
Hazaviszik a maoirak a múmiafejeket (BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik