Tudomány

Ritka fotókat mutattak be az első amerikai űrhajósról

A LIFE magazin az első amerikai asztronauta, Alan Shepard tiszteletére eddig soha nem látott fotókat tett közzé közzé egy online galériában.

Pontosan ötven esztendeje 1961. május 5-én a Mecury-program keretében a Freedom 7 űrhajóval Alan Bartlett Shepard először szállt amerikaiként a világűrbe. Csak három héttel késte le Jurij Gagarint, és szemben vele, űrhajója fedélzetén nem kerülte meg a Földet.

Az esemény tiszteletére a LIFE magazin ritka vagy a nyilvánosság előtt rejtett fényképeket tett közzé. A galériában belenézhetünk a legelső amerikai szkafanderekbe, melyek még ezüst színűek voltak, és sokkal szorosabban simultak a testre, mint a későbbi űrruhák. Az is látszik, hogy első űrhajós útját előkészítő csapat körében nem tartották szabályszegésnek a derűt.

Belepillanthatunk Alan Shepard magánéletébe, láthatjuk gyermekei és családja körében. Megleshetjük egy 1959-es komoly szkafanderpróba titkait, és még az is kiderül, Shepard legnagyobb rajongója a gyermek Caroline Kennedy, John F. Kennedy lánya volt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Fotógaléria az első amerikai űrhajósról (LIFE)
Így élt Alan Shepard (NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik