Tudomány

Göncz Árpád Árpi bácsi lett – az elnökválasztás (1990)

Dobos Sándor
Dobos Sándor

újságíró. 2011. 05. 02. 14:01

Budapest, május 2. – Az Országgyűlés nagy többséggel köztársasági elnökké választja az író, műfordítót, de csak ideiglenesen.

1994-ben átlagmagyarnak nevezte magát, mert úgy gondolta, ugyanazért dühös, ugyanazt érzi, ugyanazért hatódik meg, mint mindenki más – nem véletlen, hogy a rendszerváltozás utáni legnépszerűbb közéleti személyiség és politikus.

Göncz Árpád elnökké avatásának előzménye az 1989. november 26-i „négy igenes népszavazás”, ahol az állampolgárok úgy döntöttek, a köztársasági elnököt az Országgyűlés válassza meg. Személyéről az első szabad voksolások győztese, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) és az SZDSZ (a legerősebb ellenzéki párt) kötött paktumot.

Az elnökválasztást 1990. május 2-án rendezték, korábban ugyanakkor a Magyar Szocialista Párt arról kezdeményezett népszavazást, hogy közvetlen legyen az elnökválasztás (eleinte nem ők, hanem Király Zoltán független képviselő volt az „ötletgazda”). Így a 295 igen (és 13 nem) szavazattal megválasztott Göncz Árpád csak ideiglenesen lett országunk első elnöke. A népszavazást július 29-én rendezték, nagyon alacsony részvétel mellett (csak 14 % szavazott, ez azóta is a legalacsonyabb eredmény). Az voksolók 85,9 % támogatta volna a közvetlen elnökválasztást – hiába.

1990. augusztus 3-án a Parlament megerősítette az elnökválasztás eredményét. Göncz Árpádot 1995. június 19-én újraválasztották, akkor volt egy ellenfele is, az MDF, a Fidesz és a KDNP Mádl Ferencet jelölte. Göncz akkor 259 szavazatot kapott.

II. János Pál fogadásakor:

Elnöki periódusai alatt kétszer került igazán kellemetlen helyzetbe. A taxisblokád háromnapos válsághelyzetet eredményezett 1990. október 25. és 28. között, az utolsó napon főparancsnokként nem adott engedélyt a hadsereg bevetésére. Sőt, ő nyújtotta be a közkegyelem gyakorlásáról szóló törvényt a Parlamentnek, elvégre több ezer taxist kellett volna elítélni bűncselekmények miatt.

1992. október 23-án kifütyülték a Kossuth téren (máskor is, de ez volt a legemlékezetesebb) – beszédét nem mondta végig. Ekkor már érezhető volt a feszültség Antall József és közte. A miniszterelnök kérése ellenére nem váltotta le a Magyar Televízió (Hankiss Elemér) és a Magyar Rádió (Gombár Csaba) elnökét, és felülvizsgáltatta az Alkotmánybírósággal a kárpótlási, az igazságtételi és a frekvencia-gazdálkodási törvényt.

Az ellenzék szerint bőrfejűek és fasiszták fütyültek a téren, a kormánypárt szerint csak a politizáló elnököt kritizálták. Orbán Viktor három nappal később ezt mondta a Parlamentben: „Most azonban Göncz Árpádot a Kormányt éltető, fasiszta skinheadek fütyülték ki, és a FIDESZ megítélése szerint ilyen esetben demokrata politikusok között a szolidaritás kötelező. Nem önmagában néhány száz skinheadtől fél ez az ország, hanem úgy gondoljuk, az ország attól tart, hogy a Kormány gyanúba hozható, és összjátékkal vádolható meg: a szélsőjobboldali erőszakos csoportokkal való együttműködés vádjával.”

Göncz Árpád az első négy év alatt 71-szer ott volt a parlamenti ülésen, 22-szer felszólalt, 5 önálló törvényjavaslatot tett. A második ciklusban inkább passzív szerepet töltött be, az akkori társadalom- és gazdaságpolitika közelebb állt hozzá.

AJÁNLOTT LINKEK:

Parlamenti jegyzőkönyv (parlament.hu)
Az elnökválasztásról (origo.hu)
Teljes életút (server2001.rev.hu)
A rendszerváltozásról (mindentudas.hu)
Antall és Göncz vitájának kronológiája (beszelo.c3.hu)

1990
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swedish 15-year-old girl Greta Thunberg holds a placard reading "School strike for the climate" during a protest against climate change outside the Swedish parliament on November 30, 2018. - In more than hundred cities across Sweden, environmentalists have organised protests, partly inspired by Greta Thunberg, who strikes every Friday against climate change outside the parliament since several months. UN's annual climate talks which this year will take place in Poland starts on December 2, 2018. (Photo by Hanna FRANZEN / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.