Tudomány

Mégsem lehetetlen a lehetetlen vízesés [videó]

Megvalósították azt a vízerőművet, melyben a víz fölfelé és lefelé is folyik.

M. C. Escher grafikus egyik leghíresebb rajzán egy olyan vízesés látható, melyen egyszerre folyik a víz lefelé és fölfelé. Ha a fizika törvényeire gondolunk az ilyen vízesés lehetetlen. Egy japán laboratóriumban látszólag mégis megvalósították.

A titok a szem becsapásában, egy ügyes optikai illúzióban rejlik. Amit itt két dimenzióban látunk az egy úgynevezett Penrose-háromszög, azaz egy olyan forma két dimenziós ábrán, ami három dimenziós térben már egy megvalósíthatatlan test.

A japánok vízesése mögött egy valóságos három dimenziós tér rejlik ami azonban nem lehetetlen, csak a szemünket veri át.

Házilag is barkácsolhatunk ilyen trükköket. Az internetes videó megosztó portálon a YouTube-on igen népszerűek az úgynevezett “Impossible Object”, azaz lehetetlen dolgokként felcímkézett klipek.

Bármilyen geometriai formát ölthetnek, melyben elrejthetünk egy Penrose-háromszög elvén alapuló testet. Így lerajzolható lehetetlen kocka, tégla, és az escheri mintánál bonyolultabb szerkezetek is.

A lehetetlen kocka szabásmintája a következő:

Oda kell figyelni, hogy a látszólagos lehetetlen csak bizonyos szögből érzékelhető. Ne rontsuk el az illúziót azzal, hogy idő előtt leleplezzük a térbeli turpisságot, ahogy ezt a háromszöget bemutató videón ki lehet szúrni:

Jó szórakozást kívánunk az lehetetlen dolgok barkácsolásához!

AJÁNLOTT LINKEK:

Escher, avagy a rend és a gekkók (Természet Világa)
Olvass a lehetetlen vízesésről! (Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik