Tudomány

Kétezer éves angol krimi

Kétezer éves gyilkosságot fedeztek fel Kent grófságban egy építkezést megelőző régészeti feltárások során.

Az archeológusok Faversham, a római kori Durolevum mellett végeznek ásatásokat, eközben került napvilágra egy 16-20 év körüli lány csontváza, tarkóján római kard ütötte sebbel.

A rómaiak Kr. u. 43-ban hódították meg Britanniát, és nem sokkal azután kezdődött meg a mai Canterburyt St. Albansszal összekötő út, a ma is létező A2 építése.

“A sérülés elhelyezkedéséből arra lehet következtetni, hogy az áldozat halála pillanatában térdelt” – közölte Paul Wilkinson ásatásvezető régész, hozzátéve, hogy a csontok állapotából ítélve a lány jó egészségi állapotnak örvendett.

A holttestet egy sietve megásott gödörben földelték el a városfalakon túl, a nekropolisz közelében. “Hason fekve temették el, az egyik karja a törzse alá csavarodott, az egyik lába pedig kilógott a sírgödörből” – jegyezte meg Wilkinson.

A régész feltételezése szerint a lány valószínűleg a helyi népességhez tartozott. Míg a rómaiak halottaikat kelet-nyugati irányban helyezték a sírba, a lány holttestét észak-déli irányban “tájolták”, amely a helyi populáció körében volt szokásos.

A holttest mellett vaskori cserépedényeket találtak, ami arra utal, hogy a sír Kr. u. 50 körül keletkezhetett. Az áldozat földi maradványait a tervek szerint a helyszínen újratemetik.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a leletről (BBC News)

Ajánlott videó