Tudomány

Megtartotta első ülését a New Yorki-Magyar Tudományos Társaság

Neumann János komputerfejlesztéséről, a modern társadalomtudományokban megmutatkozó magyar leleményességről és a kozmikus fekete lyukak élettartamáról is hangzott el előadás.

A társaság megalakulását tavaly szeptemberben Schmitt Pál köztársasági elnök jelentette be egyesült államokbeli látogatása idején. A metropoliszban és környékén azt megelőzően számos jelentős eredményeket elért tudós élt, aki nem ismerte egymást. A testület keretében eddig több találkozó is létrejött, de tudományos konferenciát most először rendeztek.

Az elfoglalt és a legkülönbözőbb korosztályokhoz tartozó egyetemi tanárok és akadémikusok végül a hét elején tudtak csoportos randevút adni egymásnak.

A tanácskozáson jelen volt a világ egyik elismertebb, Abel-díjas matematikusa, Lax Péter, Barabási Albert-László fizikus, a bostoni Északkeleti Egyetem Összetett Hálózatok Kutatóközpontjának igazgatója, a Harvard orvosprofesszora, de megjelent és előadást tartott mások mellett Haiman Zoltán, a Columbia Egyetem eleméleti asztrofizikusa és Márka Szabolcs, aki ugyanebben az oktatási intézetben fizikát oktat, Hargittai István Széchenyi-díjas kémikus és tudománytörténész, Prékopa András, a Rutgers Egyetem professzora és más neves tudósok is.

AJÁNLOTT LINKEK:

A New Yorki Magyar Tudományos Társaság honlapja (zlab.rutgers)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik