Tudomány

Kisbolygókat neveztek el magyarokról

24.hu
24.hu

2011. 04. 27. 07:59

Két végzős magyar középiskolás neve már hivatalosan az űrben "bolyong".

A Szent Margit gimnázium két végzős hallgatója Sugár Krisztina és Simon Dávid a Hulladékhő Puma projekttel egy környezetbarát, önműködő Stirling-motor hajtotta rendszert terveztek. 2010-ben ötletükkel a San Joséban megrendezett Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen – Intel International Science and Engineering Fairen – második helyezést értek el, és egy különdíjban is részesültek.

A verseny helyezettjeiről évek óta egy-egy kisbolygót neveznek el. A kisbolygókat a Lincoln Laboratory Near-Earth Asteroid Research Team felfedezései közöl választják ki. Így gyarapodott a magyarokról elkeresztelt kisbolygók száma: Krisztisugarral és Davidsimonnal.

A Davidsimon és a Krisztisugar 3,6 év alatt kerülik meg a Napunkat. Mindkettő 3-4 km átmérőjű égitest. A kisbolygók olyan halványak, hogy vizuális megfigyelésükre nincs mód, csak fotografikusan észlelhetők. Fényességük jövő júniusban, amikor szembenállásba kerülnek a Nappal 17,5 magnitúdó körül alakul – írja a Magyar Csillagászati Egyesület Hírportálja.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kisbolygókat neveztek el magyar fiatalokról (MCSE)
A Krisztisugar adatai (NASA)
A Davidsimon adatai (NASA)
Magyar nevű kisbolygók (Csillagászattörténet)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.