Tudomány

Hatalmas fáraószobrot találtak Luxorban

Administrator
Administrator

2011. 04. 27. 08:20

Az óegyiptomi birodalom egyik legbefolyásosabb uralkodójának, Tutanhamon nagyapjának, III. Amenhotep fáraónak eddig napvilágra került legnagyobb szobrát tárták fel Luxorban.
Korábban a témában:

A hét nagy kvarcit blokkból álló, a 13 méter magas szobrot a valóságban még az 1970-es években fedezték fel, majd újra betemették. Feje mindmáig nem került elő.

Az alkotásnak volt egy párja is, “akivel” együtt III. Amenhotep halotti templomának északi bejáratát őrizte a kolosszus.

Napvilágra került két másik szobor is. Az egyik – egy 185 centiméteres alkotás – Thot, az írás és a tudományok istenét, az írnokok és orvosok pártfogóját ábrázolja páviánfejjel.

A másikat Szehmet oroszlánfejű istennőnek, Ré napisten leányának állították, akit az anyák oltalmazójának, a háború, gyűlölet és halál úrnőjének tartottak. Ő volt a járványok felelőse és terjesztője is, betegségdémonok álltak szolgálatában, ugyanakkor gyógyító istennő is, az orvosok oltalmazója.

III. Amenhotep halotti templomának helyét meglehetősen szerencsétlenül választották ki, ugyanis túl közel van a Nílus által áradáskor elöntött területhez. Ily módon a templom alig kétszáz évvel a Kr.e. XIV. századi megépítése után romba dőlt, maradványait a Kr.e. 27-ben bekövetkezett földrengés pusztította el. A régészeknek eddig számtalan műtárgyat sikerült feltárni, beleértve III. Amenhotep két feketemárványból faragott szobrát, amelyek 2009-ben kerültek napvilágra.

III. AMENHOTEP

A Kr.e. 1402 és 1364 között uralkodó III. Amenhotep a XVIII. dinasztia 9. fáraója.

Uralkodása alatt Egyiptom élénk kereskedelmi kapcsolatokat tartott fenn a Földközi-tenger keleti medencéjének népeivel, országlását monumentális épületek, köztük a luxori templomkomplexum, valamint a karnaki templomegyüttes jelentős része és szobrok sokasága fémjelzi. A fáraó nevét még ezer évvel később is a bőséggel, a gazdag terméssel hozták összefüggésbe.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet III. Amenhotepről! (Wikipedia)
Még több információ Zahí Havassz egyiptomi főrégész blogján (drhawass.com)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.