Tudomány

Forma-1-es baleset a Montjuich-hegyen (1975)

Barcelona, április 27. Ezen a napon öt ember veszítette életét a katalán városban, miután egy balesetben megsérült autó a nézők közé szállt.

1975 és 1969 között négy versenyt rendeztek Barcelona páratlan szépségű hegyvidéki területén, a Montjuich-hegyen a Forma-1-es versenysorozatban. A páratlan években utaztak a pilóták a katalán városba, a páros években Jarama adott otthont a Spanyol Nagydíjnak.

1969-ben és 1971-ben Jackie Stewart győzött, először egy Matra-Ford, majd egy Tyrell-Ford volánja mögött, 1973-ban pedig a Lotus-Ford pilótája, Emerson Fittipaldi haladt át először a célvonalon.

1975-ben a német Jochen Mass nyert (a belga Jacky Ickx és az argentin Carlos Reutemann előtt) egy McLarennel, de ez a futam nem erről marad emlékezetes. Egyrészt azért szedik vastag betűkkel a Forma-1-es történelemkönyvekben, mert ez volt az utolsó futam a barcelonai hegyen, másrészt azért, mert több baleset is történt a hétvégén, tizenhárman estek ki. Emiatt a pontszámok is feleződtek, a győztes csak 4,5 pontot kapott, a hatodik helyezett Lella Lombardi fél pontot szerzett.

Barcelonai képek a futamról:

A viadal a 3,79 kilométeres pályán napos időben zajlott, a pole pozíciót Niki Lauda szerezte meg, a leggyorsabb kört Mario Andretti érte el. A 75 körös versenyt idő előtt leintették, mert a Lolával versenyző Rolf Stommelen autója kicsúszott, a lerepülő hátsó szárnydarabok öt ember életélt követelték a nézők közül.

A német Rolf Stommelen sokoldalú autóversenyző volt, négyszer győzött Daytonában, a 24 órás versenyen, 1969-ben ő lett az első versenyző, aki elérte a 350 km/h sebességet. 1970-ben mutatkozott be a Forma-1-ben.

Képek a futamról és a mentésről:

Stommelen élete is tragikus véget ért: 1983-ban, egy riverside-i versenyen halt meg, miután Porsche 935-ösének letört a hátsó szárnya.

1975-ben egyébként Niki Lauda lett a Forma-1 világbajnoka (Emerson Fittpaldi és Carlos Reutemann előtt), a csapatok versenyében pedig a Ferrari a Brabham-Ford és a McLaren-Ford előtt.

AJÁNLOTT LINKEK, FORRÁSOK:

James Hunt balesete a futamon (youtube.com)
Rolf Stomellen balesete a futamon (youtube.com)
Az 1975-ös szezon (formula1.com)
A Montjuich-hegy pályája (statsf1.com)
Rolf Stommelen (wikipedia.org)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik