Tudomány

Ösztönzés nélkül nincs okosság

Az intelligenciatesztek legalább annyira mérik a motivációt, mint a mentális képességeket.

A Pennsylvaniai Egyetem munkatársainak megállapítása szerint a magas IQ eléréséhez ugyanúgy szükség volt jó intelligenciára, mint nagymértékű motivációra, és alacsony intelligenciahányados előfordult bármelyik tényező hiányában. Ösztönzők hatására is mérhetően emelkedett az elért pontszám.

A tanulmány első szakaszában az anyagi ösztönzők hatását elemezték korábbi vizsgálatok adatainak áttekintésével. Ezekben az intelligenciatesztekben összesen 2 ezer ember teljesítményét mérték, és megállapították, hogy valamennyi IQ-értéket növelték az ösztönzők, ám különösen azoknál volt nagy az emelkedés mértéke, akiknek egyébként alacsonyabb volt a kezdeti IQ-juk.

A későbbiekben azt vizsgálták, miként hatott az elért IQ nagyságára a motiváció, valamint azok a jóslatok, amelyek az egyén intelligenciájára és későbbi teljesítményére vonatkoztak. Kétszázötven fiú eredményeit a kamaszkortól a fiatal felnőttkorig követték nyomon, és úgy találták, hogy ha csak az IQ nagyságára hagyatkoznak, túlbecsülhetik a későbbi intelligenciát.

Ahhoz, hogy valaki magas IQ-számot érjen el, az intelligencia mellett versenyszellem is szükséges, amely arra motiválja a teszt íróját, hogy az adott helyzetben a legtöbbet hozza ki magából. “Ha az IQ-teszt (írása) nem motivál valakit, akkor az önmagában is előre jelez valamit” – fűzte hozzá James Thompson pszichológus, akit a BBC kérdezett meg az eredményről.

MOTIVÁCIÓ A PSZICHOLÓGIÁBAN

A motiváció az, ami cselekvésre késztet, ösztönöz, mozgat. Nem tudatos szükségleti állapot tudatos megélése.

Egy izgalmi állapot, melyet a hiányállapot hoz létre, és az embert a hiány kielégítésére sarkallja.

Motivációt érzünk, ha például éhesek vagyunk. Ilyenkor táplálék után nézünk. A motiváció magasabb, amikor ösztönzést érzünk a tanulásra, hogy jól sikerüljön az egyetemi vizsgánk. (Bővebben: A motiváció fogalma ektf.hu)

AJÁNLOTT LINKEK:

A motiváció és az intellgiencia kapcsolatáról megjelent tanulmány (PNAS)

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.