Tudomány

Sissi és Ferenc József esküvője (1854)

Bécs, április 24. – Ezen a napon házasodott össze az Osztrák-Magyar Monarchia császára és Erzsébet királyné.

Erzsébet (teljes nevén Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach) Miksa bajor herceg és Ludovika hercegnő harmadik gyermeke, 1837-ben született Münchenben (egy foggal).

Édesanyja nővére Zsófia, Ausztria császárának, Ferenc Józsefnek volt az édesanyja. Ő választotta ki fiának Helénát, Erzsébet testvérét. (Igen, első unokatestvérek voltak tehát főszereplőink, mint ahogy Sissi szülei is. Állítólag sosem nevezték Sissinek, maximum Lisinek, ezt érthették félre.)

Történt, hogy 1853. augusztus 15-én Ischlben összejött a két királyi „társaság”, és ott szúrta ki magának a „másik” hölgyet Ferenc József, anyja pedig három nappal később ezt tudomásul kellett, hogy vegye. Erzsébet augusztus 19-én bólintott, szerelem első látásra, ahogy mondani szokták.

A Sissi című film részlete – a sör és a csülök:

Sissi 50 ezer forintot, ezüstöket, ruhákat, fehérneműket, négy báli ruhát, 14 selyemruhát, 16 kalapot, 36 hálóinget kapott apjától hozományként, ezt Bécsben kevesellték, így Ferenc József kiegészítette mindezt 100 ezer forinttal.

A rokoni szál miatt a pápának bele kellett egyezni a jegyességbe. Maga az esküvő 1854. április 24-én délután volt, este fél hétkor vezette oltár elé a császár Sissit a bécsi Ágoston-rendiek templomában – természetesen hatalmas pompa közepette – az ezt követő napokban több fogadást is rendeztek. A szertartáson a bécsi püspököt hetven pap segítette.

Sissi gyönyörű nő volt, aki szerette a magyarokat, nem véletlenül az egyik legnépszerűbb történelmi személyiség a mai napig is hazánkban. Ausztria történelmét Majláth János magyar gróf tanította neki (Erzsébetnek ugyanis a házasságig meg kellett tanulnia az udvari etikettet, a Monarchia történelmét).

Karády Katalin az 1940-ben készült filmben őt játszotta:

Elég merev volt a császári udvar számára, még akkor is, amikor 1855-ben megszülte Zsófia lányukat (ő 1857-ben egy budapesti látogatás után tífuszban meghalt), majd 1856-ban Gizellát. Keveset lehetett férjével egyedül, anyósa (Zsófia) mindenre „vigyázott”. Harmadik gyermekük, a várt trónörökös, Rudolf 1858-ban született meg.

Ferenc József és Erzsébet két különböző személyiség volt, nem véletlen, hogy házasságuk hamar megromlott, Sissi betegeskedett, és 1859-ben elhagyta az udvart: otthon, majd Madeirán és Korfun élt, itt ismerkedett meg egy magyar testvérpárral (Hunyadi Imre és Lili), akiktől megtanulta a nyelvünket. 1861-ben tért vissza az udvarba megerősödött személyiségként, aki már keresztül tudta vinni akaratát Zsófián és férjén. Két év múlva magyar társalkodónőt vett maga mellé Ferenczy Ida személyében – ez megrökönyödést váltott ki.

1867-ben, a kiegyezés után a Mátyás-templomban magyar királyi párrá koronázták őket (egy év múlva megszületett Mária Valéria nevű gyermekük – őt magyar gyermeknek is becézik).

Rudolf 1889-ben öngyilkos lett, ez teljesen megrázta, lelkileg összetört, ezután csak feketében járt, sokat utazott – menekült gondolatai elől is. 1898. szeptember 10-én Genfben egy Luigi Lucheni nevű olasz férfi szíven szúrta. Sissit Bécsben temették el Rudolf mellé.

AJÁNLOTT LINKEK, FORRÁSOK:

Minden, ami Sissi (erzsebetkiralyne.lap.hu)
Manipulált fotók a párról (urbanlegends.hu)
A házasság (szentkoronaradio.com)
A Sissi című filmről (port.hu)
A házasságról (sissi.eoldal.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik