Tudomány

A Mercédesze volt a mindene – Janikovszky Éva születésnapja (1926)

Budapest, április 23. - Nyolcvanöt éve született a gyermekirodalom nagyasszonya, aki minden gyermek életében jelen volt az elmúlt évtizedekben.

Mercédesznek nevezte írógépét, ami elválaszthatatlan részét képezte életének. Síremlékén is bronzszoborként hever a masina.

Kucses Éva néven született (a Janikovszky név először 1960-ban, a Szalmaláng című regényben szerepelt), Szegeden, 1926. április 23-án. Diplomahalmozó volt, hiszen filozófiát, néprajzot, magyar és német irodalmat hallgatott Szegeden, majd 1948-tól Budapesten szociológia-filozófia-pszichológia szakon tanult, ahol két év múlva tanári oklevelet szerzett.

Először a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumban volt főelőadó, majd a Móra Kiadó lektora, később főszerkesztője lett. 1953-től egészen nyugdíjba vonulásáig (1987-ig) itt dolgozott.

Részlet a Felnőtteknek írtam című kötetből:

Számos társadalmi szervezetben (például az UNICEF-ben) végzett munkát, legfőképp a gyermekkönyvek, a gyermekirodalom és maguk a gyermekek szolgálatában, tehát aktívan töltötte nyugdíjas éveit (folyóiratoknak írt, a rádióban és a televízióban szerepelt). 2003. július 14-én, Budapesten halt meg.

Összesen harminckét könyve jelent meg (a legtöbbet Réber László rajzai díszítik), melyeket korhatár nélkül mindenki szeretett, egyes kiadások kifejezetten felnőtteknek szóltak. A Kire ütött ez a gyerek? és a Velem mindig történik valami című könyveket több mint harminc nyelvre fordították le.

Több forgatókönyvéből készült ifjúsági film, rajzfilm, tévéjáték. A felnőttek és a gyermekek kapcsolata határozta meg életét és műveit is, nem tudott betelni ennek a viszonynak a boncolásával.

Részlet az Égigérő fű című filmből – főszerepben Poldi bácsi:

Már 1973-ban díjat kapott az NSZK-ban (Ha én felnőtt lennék), később a többi közt József Attila-díjas, a Mosolyrend Lovagja (Lengyelország) birtokosa, Budapestért-díjas, a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztje, a Móra Ferenc-díj és a Kossuth-díj tulajdonosa lett.

Legfontosabb gyermekmunkái: Csip Csup, Szalmaláng, Ha én felnőtt volnék, Jó nekem, Felelj szépen, ha kérdeznek, Kire ütött ez a gyerek?, Málnaszörp és szalmaszál, Már iskolás vagyok, Cvikkedli, Hapiness (ez az utolsó, 2002-ből).

A felnőtteknek szóló munkái: Örülj, hogy fiú!, Örülj, hogy lány!, Felnőtteknek írtam, Mosolyogni tessék!, Ájlávjú, De szép ez az élet!, Ráadás.

AJÁNLOTT LINKEK:

Janikovszky Éva élete (ekultura.hu)
Minden, ami gyermekirodalom (gyermekirodalom.lap.hu)
Janikovszky Éva színpadi és televíziós munkái (port.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik