Tudomány

Butít a rovarirtó

Administrator
Administrator

2011. 04. 21. 14:23

Akiket magzatként rovarölő és növényvédő szerek hatása ért, azoknak hét éves korukra alacsonyabb lehet az intelligenciahányadosa.
Korábban a témában:

Az egyik tanulmányban a Kalifornia Egyetem kutatói úgy találták, hogy a szerves foszfátok mennyiségének minden tízszeres növekedése az anyai vizeletben a gyerekek hét éves korára az IQ 5,5 pontos csökkenését vonta maga után.

A New York-i Columbia Egyetem, valamint a Mount Sinai orvosi központ kutatóinak vizsgálatai is ugyanerre a korosztályra vonatkoztak: a 7 évesek körében ők is összefüggést találtak a méhen belüli, peszticidektől származó ártalom és az átlagosnál alacsonyabb intelligenciahányados között.

A tanulmányokhoz az egyik esetben az anyai vizeletben mérték a peszticidek koncentrációját, illetve a másik vizsgálatban a köldökzsinórvérben.

A szerves foszfort tartalmazó rovarölő szerek beltéri használatát 2001-től megtiltották az Egyesült Államokban, ám előtte ezeket a hatóanyagokat elterjedten alkalmazták a lakásokban felbukkanó rovarok ellen.

A tilalom előtt született, összesen mintegy ezer gyerekekre vonatkozó tanulmányokat részletesen az Environmental Health Perspectives című szakfolyóirat online kiadásában csütörtökön ismertették.

PESZTICIDEK HAZÁNKBAN

Magyarországon közel nyolcszáz engedélyköteles peszitcidtartalmú növényvédőszer van forgalomban.

Ezek használata szakértelmet és rendkívüli gondosságot igényel. Forgalmazásukat törvény szabályozza. A különböző forgalmi kategóriákba sorolt szerek nagyobb hányadához csak megfelelő képesítés birtokában lehet hozzájutni.

AJÁNLOTT LINKEK:

Mi az a peszticid? (Wikipedia)
A peszticid használat Magyarországon (pan-germany.org)
Peszticid.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

3d illustration of city quarter construction with crane over black background
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.